Punonjësit çmenden: Kjo është gjëja më e keqe që mund të bëni kur shkoni në restorant apo kafe, do të habiteni!
Punonjësit çmenden: Kjo është gjëja më e keqe që mund të bëni kur shkoni në restorant apo kafe, do të habiteni!

Shërbimi i ushqimit është fizikisht kërkues pasi përfshin një person të qëndrojë në këmbë për periudha të gjata kohore, duke mbajtur tabaka me kujdes të ekuilibruar dhe të rëndë me ushqim. Është gjithashtu kërkuese psikologjikisht, sepse ata duhet të përballen me një shumëllojshmëri të gjerë të ftuarish. Pra, kur dilni për të ngrënë, kamerierët meritojnë simpatinë tuaj, veçanërisht kur mendoni se ata po punojnë për ta bërë përvojën tuaj të këndshme, siç shkruan LifeHacker. Shumica prej nesh e dinë këtë, ndaj përpiqemi të tregojmë vlerësimin tonë, por a e dini se cilat gjëra i mërzitin më shumë kamarierët?
Mbledhja e pllakave
Shumë prej nesh përpiqen të ndihmojnë kamerierin duke bërë disa pastrime bazë të tavolinës kur të mbarojë vakti, duke përfshirë vendosjen e pjatave dhe takëmeve. Kjo duket si një mënyrë për ta lehtësuar pak punën e kamarierëve, por shumë kamerierë do të donin që ne të ndalonim sepse nuk i vendosim pjatat siç duhet, gjë që e bën punën e tyre më të vështirë. Megjithatë, “mëkati” më i keq është grumbullimi i mbeturinave si peceta të përdorura në pjata, sepse atëherë kamarieri duhet t’i largojë mbeturinat nga pjatat tuaja ose t’i nxjerrë nga gotat, gjë që është shumë më e vështirë sesa thjesht t’i pastroni ato nga tavolina.
Grumbullim në tavolinë
Një nga mënyrat se si një kamarier do t’ju dojë është të lini vend kur ata sjellin një numër të pabesueshëm pjatash në tryezën tuaj. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gjërat që nuk duhet të jenë fare në tavolinë, si telefoni ose tableti i fëmijës suaj. Ndërsa shumica e serverëve do të jenë të lumtur t’i rregullojnë pjatat në tryezën tuaj për t’u siguruar që gjithçka të jetë vendosur siç duhet, heqja e gjërave e bën shumë më të lehtë.
Heshtje
Kamarieret dhe kamarieret janë qenie njerëzore me vlerë, por ata ende mund të bëjnë gabime. Një mënyrë për t’i bërë ata t’ju urrejnë është të heshtni kur jeni të pakënaqur për diçka, veçanërisht nëse jepni një bakshish të vogël si një ndëshkim pasiv-agresiv. Është një gjë të vësh në dukje një gabim, është krejt tjetër të mos i japësh shansin kamarierit të rraskapitur për ta korrigjuar gabimin.
Sjelljet
Të thuash “të lutem” dhe “faleminderit” mund të duket si një sjellje normale, por shumë njerëz e harrojnë këtë ndërsa janë ulur në një restorant. Ideja që kamarieri është aty për t’ju shërbyer dhe paguhet për ta bërë këtë, ndonjëherë u jep njerëzve përshtypjen se nuk duhet të sillen sipas rregullave normale të shoqërisë. Ekziston një psikologji e thellë rreth dominimit shoqëror që luan një rol në këtë, por është një iluzion. Një qëndrim miqësor ndaj kamarierëve do të kontribuojë shumë në shërbimin më të mirë dhe një përvojë më të këndshme.
Ngurrimi dhe zvarritja
Shërbimi i kamarierit është shpesh rraskapitës. Kamarieri juaj po trajton tavolina të shumta, të gjitha me kërkesa specifike dhe ritme të ndryshme. Është shumë mirë të bësh pyetje për menunë dhe të marrësh disa minuta për të vendosur se çfarë të porosisësh, por asgjë nuk e bezdis një kamarier si një tavolinë që nuk mund të mblidhet dhe thjesht të porosisë. Mënyra më e mirë është të bëni pyetje koncize dhe të jeni gati për të porositur në një kohë mjaft të arsyeshme. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur restoranti është plot.
Ndërrimi i kamarierëve
Në një restorant të ngarkuar, mund të jetë pak zhgënjyese kur kamerieri juaj duket se po zhduket dhe ju duhet të rimbushni kafenë ose të përgatiteni për faturën. Megjithatë, të kapësh ndonjë kamerier dhe t’i kërkosh që t’ju shërbejnë është një mënyrë e sigurt për të acaruar kamerierin tuaj. Nëse nuk keni shërbim seriozisht të keq, përfshirja e kamerierëve të tjerë thjesht krijon konfuzion dhe e bën kamerierin tuaj të duket keq.
Mos lini bakshish
Shumë shpesh, pagat e kamerierëve janë vetëm bazë, që do të thotë shumë pak, kështu që shumë varen nga bakshishi. Nëse mundeni, lini një bakshish, do të thotë shumë për ta.
Në restorant ka një sistem të tërë njerëzish që punojnë rreth jush. Nëse keni mbaruar së ngrëni dhe shihni dikë që pret më gjatë për një tavolinë të lirë, lini vendin pas vaktit. Kini kujdes që fëmijët tuaj të vegjël të vrapojnë përreth, në mënyrë që të mos ndërhyjnë në punën tonë ose të bëjnë që diçka të bjerë nga tabaka jonë në dysheme. Ose tek ata.