Gjashtë ushqime të pasura me proteina të konsumuara zakonisht nga njerëzit jetëgjatë

Gjashtë ushqime të pasura me proteina të konsumuara zakonisht nga njerëzit jetëgjatë

Të ashtuquajturat zona blu tërheqin gjithnjë e më shumë interes tek shkencëtarët, por edhe tek njerëzit e thjeshtë.

Këto janë rajone në botë me përqendrimin më të lartë të njëqindvjeçarëve, të cilët përfshijnë Ikaria në Greqi, Okinawa në Japoni, Sardenja në Itali, Loma Linda në Kaliforni dhe Gadishulli Nicoya në Kosta Rika.

Sot do të merremi me ushqime të pasura me proteina, të cilat janë edhe pjesë e dietës së banorëve të zonave blu. Proteinat janë një pjesë thelbësore e dietës sonë, sepse ato luajnë një rol jetik në ruajtjen e forcës së muskujve, shërimin e plagëve, krijimin e qelizave të reja dhe riparimin e atyre të vjetra. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, një person mesatar ka nevojë për 0.8 gram proteina për kilogram të peshës trupore. Kjo do të thotë që një person 70 kg ka nevojë për 56 gram proteina në ditë.

Ja cilat janë ushqimet që konsumojnë më shpesh njerëzit jetëgjatë:

Bishtajoret

Ushqimi i banorëve të zonave blu është i bollshëm në fasule, bizele, bishtaja dhe thjerrëza. Për shembull, fasulet e zeza hahen në Kosta Rika, bizelet konsumohen në Mesdhe dhe soja hahet në Japoni.

 

 

 

Drithëra me drithëra të plota

Drithërat konsiderohen si burim kryesor i karbohidrateve, por ato përmbajnë gjithashtu një nivel të lakmueshëm proteinash. Për shembull, ka 8 gram proteina në një filxhan quinoa.

Arra dhe fara

Edhe pse ato janë të larta në kalori, arrat dhe farat janë një rostiçeri dhe rostiçeri e preferuar në zonat blu. Shumica e proteinave gjenden në farat e kungullit, kikirikët, bajamet dhe farat e lirit.

 

 

 

peshku

Peshku në zonat blu hahet me moderim, rreth tre herë në javë. Zakonisht konsumohen sardelet, açugeja dhe merluci.

produktet e qumështit

Produktet e qumështit janë relativisht të rralla në zonat blu, dhe kur hahen, vijnë nga delet dhe dhitë. Kos, djathërat dhe qumështi janë burime të mira të proteinave.

 

 

 

Vezët

Ne e dimë se vezët janë të pasura me proteina dhe njerëzit më jetëgjatë i konsumojnë ato herë pas here. Ata hanë katër deri në gjashtë vezë në javë, kryesisht me ushqime me bazë bimore.

LEXO EDHE:

Back to top button