Nëse nuk e dinit, mësoni si të hani siç duhet një mollë japoneze?

Molla e famshme japoneze e quajtur kaki është shumë e shëndetshme, por kur e hani duhet t'i kushtoni vëmendje dy gjërave.

Molla kaki, e njohur në vendin tonë më shumë si molla japoneze, ose molla e parajsës, është një bimë drunore e familjes Ebenaceae të species Diospyros, e njohur në mbarë botën si molla kaki. Mund të rritet si pemë të shumta të rritura nga e njëjta rrënjë ose si një pemë e vetme, duke arritur një lartësi prej 7.5 metrash. Ajo rritet më mirë në zonat me dimër mesatarisht të ftohtë dhe verë jo shumë të nxehtë.

Natyrisht, e ka origjinën nga Japonia, ku pemët e kësaj bime mund të gjenden deri në pesë shekuj. Ajo u shfaq në Evropë në mesin e shekullit të 19-të.

Në Japoni quhet kaki (柿), në Kinë quhet shi (柿), në Kore është gam (감), në Indonezi është kesemek (kesemek), dhe në Nepal është haluwabed (हलुवाबेद). Këta popuj aziatikë e kanë konsumuar atë për më shumë se 2000 vjet. Dhe sa është e shëndetshme, dhe duket si një domate.

Molla kaki është e pasur me vitamina A dhe C, dhe gjithashtu përmban minerale si hekur, kalcium dhe kalium. Është një burim i mirë i fibrave dhe antioksidantëve dhe mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit tuaj. Përafërsisht 100 gramë e këtij fruti përmban rreth 70 kalori.

Mund ta hani të freskët, të tharë ose të gatuar. Nëse e konsumoni të gjithë frutin, do të ishte e këshillueshme që të qëroni lëkurën përpara se të hani pasi përmban sasi më të larta të theaninës. Ky përbërës mund të ngadalësojë përthithjen e elementëve të tjerë të dobishëm.

Mos e konsumoni me stomakun bosh pasi mund të rrisë rrezikun e diarresë. Do të ishte më mirë t’i hani ato pas një vakti.

Është mirë të hiqni lëvozhgën, ta prisni në feta dhe ta vendosni në kos ose kos grek. Mund ta përdorni edhe si shtesë për shijet e tjera.

LEXO EDHE:

Back to top button