Mësoni arsyen pse nuk duhet të pijmë birra në kanaqe apo shishe qelqi?
Mësoni arsyen pse nuk duhet të pijmë birra në kanaqe apo shishe qelqi?

Nëse jeni adhurues i birrës, duhet ta keni vënë re se shija është e ndryshme nëse e pini nga një gotë, shishe ose kanaçe.
Ekzistojnë gjithashtu pretendime se paketimi nga i cili pini birrën ndikon në mënyrën se si do të ndihet kjo pije e dashur në stomakun tuaj.
Përbërësit kryesorë të birrës janë uji, alkooli (alkooli etilik), dioksidi i karbonit dhe ekstrakti (karbohidratet, substancat azotike duke përfshirë proteinat, substancat e hidhura nga hopi, substanca tanike, substanca me ngjyrë, acide organike).
Nutricionistët shpjegojnë se dioksidi i karbonit nga birra, ndonëse funksionon në mënyrë efektive në tretje, rrit volumin e lëndëve ushqyese në zorrë, duke shkaktuar kështu një ndjenjë fryrjeje, e cila mund të jetë shumë e pakëndshme derisa vetë zorra të zbrazet. Për këtë arsye dëgjojmë shpesh, në një kontekst shakaje, emrin “barku i birrës”.
Për të reduktuar efektin e dioksidit të karbonit, rekomandohet kullimi i birrës në një gotë në mënyrë të tillë që të lejojë ndarjen e shkumës sipër lëngut, nga e cila do të çlirohet më lehtë dioksidi i karbonit, duke reduktuar kështu fryrjen gjatë konsumimi i birrës.
Birra me ose pa shkumë, edhe pse është çështje shije, shumë këshillojnë se është më mirë të pihet birrë me shkumë sepse zvogëlon fryrjen e stomakut.
Nëse preferoni birrën pa shkumë, ka më shumë gjasa që ta keni më të vështirë në stomak, sepse në këtë mënyrë gazi bllokohet në birrë, gjë që e bën fryrjen shumë të pakëndshme më vonë.
Ndryshe, dihet se birra është burim i mirë i vitaminave B. Midis tyre, tiamina, riboflavina dhe acidet nikotinik gjenden në sasi të konsiderueshme. Burimi më i pasur i tiaminës (vitamina B1) është majaja, e cila i shtohet maltit gjatë teknologjisë së prodhimit. Gjithashtu, birra përmban substanca të vlefshme biologjikisht që janë përgjegjëse për funksionimin e mirë të organeve të tretjes – dioksid karboni dhe substanca të hidhura.
Përveç vetive freskuese, dioksidi i karbonit ka një efekt të favorshëm në punën e organeve të tretjes, dhe substancat e hidhura nga hopi stimulojnë sekretimin e tëmthit dhe përmirësojnë procesin e tretjes së ushqimit.