Cilat pjesë të mishit mund të hani për një zemër të shëndetshme?
Kardiologu William Davis beson se ushqimet që janë të mira për zorrët janë shpesh të mira për zemrën

Kjo është arsyeja pse doktor Davis ka renditur disa nga ushqimet e tij të preferuara që i mban gjithmonë në frigorifer, të cilat e ndihmojnë të ruajë shëndetin e zemrës.
Një kardiolog që lavdëron mishin? Kjo është vërtet e pazakontë. Në mënyrë tipike, një dietë miqësore për zemrën bazohet në ushqime me bazë bimore, që shpesh nënkupton heqjen e mishit, për të ulur kolesterolin dhe presionin e gjakut.
Edhe një studim i botuar në Journal of the American Heart Association vërtetoi se ata që i përmbahen një diete me bazë bimore mund të përmirësojnë shëndetin kardiovaskular me 16 për qind.
Megjithatë, Davis beson se mishi organik (mishi nga kafshët e rritura në kullota) është një pjesë e rëndësishme e një diete të ekuilibruar të shëndetshme për zemrën. Mishi nga organet e kafshëve (mëlçia, gjuha, pankreasi, veshkat etj.) është i pasur me vitaminë B, hekur, zink, magnez, selen, koline dhe vitamina të tretshme në yndyrë (A, D, E dhe K).
“Njerëzit modernë janë bërë kaq të neveritur sa nuk hamë më trurin, zemrën, gjuhën apo mëlçinë. Përveç kësaj, ne bëjmë shumë gjëra marrëzi, si blerja e mishit pa kocka, gjoksi i pulës pa lëkurë dhe mospërdorimi i lëndëve ushqyese që gjenden në kocka dhe palca e eshtrave. “Ashtu si kolagjeni dhe acidi hialuronik që gjenden në lëkurë”, thotë Davis.
Duke hedhur poshtë lëkurën dhe kockat e kafshëve, thotë Dr Davies, ne në fakt po i hedhim poshtë përfitimet e mishit dhe ju këshillojmë të kurseni kockat, yndyrën dhe të bëni supa dhe gjellë nga ai.
Përveç mishit, ushqimi i tij i preferuar janë bishtajore. Fasulet, bizelet, soja, qiqrat duhet të jenë pjesë e menysë ditore. Bishtajoret janë të pasura me fibra dhe fibrat përmirësojnë shëndetin e zemrës duke ulur nivelet e kolesterolit LDL (të keq). Përveç kësaj, mikrobioma e zorrëve i pëlqen një dietë me bazë bimore. Bishtajoret janë veçanërisht të mira sepse përmbajnë fibra prebiotike që ndihmojnë në rritjen e baktereve të mira Akermansia muciniphila.