Varësia e ushqimit të shpejtë është e vërtetë – si ta njohim atë?
Studimet sugjerojnë se ushqimi i shpejtë nuk është bërë vetëm për shije të mirë, por është gjithashtu i varur

Aq sa disa ekspertë e quajnë një sëmundje mendore dëshirën e pangopur për ushqim të padëshiruar, shkruan Wall Street Journal.
“Simptomat e varësisë ndaj ushqimit ultra të përpunuar përfshijnë dëshirat e forta dhe vështirësinë në uljen e marrjes së ushqimit, si dhe simptoma të tilla si nervozizmi dhe ankthi kur përpiqeni të reduktoni ushqimet e tilla,” thotë Ashley Gearhardt, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin e Miçiganit. .
Dekada kërkimore kanë treguar se ushqimet ultra të përpunuara – si patatinat dhe ushqimet e paketuara – janë të këqija për shëndetin tuaj. Me prova në rritje se truri dhe zorrët janë të lidhura thelbësisht, ekspertët thonë se ushqime të tilla kanë fuqinë të ndryshojnë mendjet tona, duke kontribuar në çrregullime të humorit, probleme me gjumin, paaftësi në të mësuar dhe rënie njohëse.
Një përmbledhje e madhe e studimeve, e publikuar muajin e kaluar në revistën BMJ, zbuloi në mënyrë specifike se njerëzit që hanë sasi të mëdha ushqimesh ultra të përpunuara kanë një rrezik në rritje të depresionit, ankthit dhe problemeve të gjumit.
Një studim tjetër, i botuar në Gazetën e Çrregullimeve Afektive në Mars 2023, zbuloi se normat e depresionit ishin 80 për qind më të larta tek njerëzit, dietat e të cilëve përfshinin sasi të mëdha ushqimesh ultra të përpunuara.
Kur hamë ushqime ultra të përpunuara, ato synojnë sistemin e shpërblimit të trurit, i cili përfshin kënaqësinë, motivimin dhe mësimin, dhe na bëjnë të dëshirojmë më shumë për to.
“Këto efekte janë të ngjashme me ato kur njerëzit përdorin droga që shkaktojnë varësi, duke përfshirë nikotinën dhe alkoolin. “Njerëzit dëshirojnë shumë ushqime ultra të përpunuara, i konsumojnë ato me detyrim dhe zbulojnë se nuk mund të ndalojnë së ngrëni”, shtoi Gearhard.

Kur prodhohen produkte të tilla si patatet e skuqura, drithërat e mëngjesit dhe ushqimet e lehta, struktura qelizore e përbërësve shpesh prishet dhe hiqet nga uji dhe fibra, duke i bërë ato më të lehta për t’u përtypur dhe tretur.
“Për shkak se këto ushqime treten shpejt, komponentët godasin trurin tonë më shpejt, duke e bërë ushqimin më të varur”, shpjegoi Gearhardt. Kombinimi i niveleve të larta të yndyrës dhe karbohidrateve gjithashtu e bën të vështirë ndalimin e konsumimit të ushqimeve të tilla.
Sipas studimeve, njerëzit shpesh ankohen për varësinë ndaj çokollatës, akullores, patateve të skuqura, picave dhe patatinave. Të gjitha ushqimet e listuara përmbajnë yndyrë dhe karbohidrate të thjeshta. Një dietë e pasur me ushqime ultra të përpunuara është lidhur me obezitetin, diabetin e tipit 2, kancerin dhe sëmundjet kardiovaskulare, megjithëse përveç përbërjes kalorike dhe ushqyese, nuk është e qartë pse.