Cili ushqim deti është aleat i zemrës?

Si një ushqim i pasur me proteina dhe vitamina, kallamari është i shkëlqyer për shëndetin e njeriut.

Falë vetive të tyre ushqyese, ato ndihmojnë në përmirësimin e ekuilibrit të sistemit nervor, lehtësojnë relaksimin e muskujve dhe përmirësojnë përqendrimin.

Kallamari është gjithashtu një ushqim i pasur me acide yndyrore omega-3, duke e bërë atë një aleat të madh për zemrën dhe arteriet. Ato janë gjithashtu një burim i pasur i proteinave me cilësi të lartë që janë thelbësore për rritjen, riparimin dhe mirëmbajtjen e muskujve, lëkurës dhe indeve.

Ato janë të ulëta në yndyrë, gjë që i bën ato një zgjedhje ideale për ata që duan të mbajnë të ulët marrjen e kalorive dhe të nxisin humbjen e peshës. Ato janë një burim i mirë i vitaminave B, duke përfshirë vitaminën B12, vitaminën A, vitaminën C, vitaminën E, zink, selen, bakër, fosfor dhe kalium. Këto lëndë ushqyese janë të rëndësishme për disa funksione trupore, duke përfshirë sistemin imunitar, shikimin, shëndetin e lëkurës dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Ato përmbajnë komponime bioaktive që u japin atyre veti anti-inflamatore. Këto komponime mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit në trup dhe në parandalimin e sëmundjeve kronike të lidhura me inflamacionin si sëmundjet e zemrës, artriti dhe çrregullimet autoimune.

Kallamari përmban gjithashtu lëndë ushqyese të rëndësishme si acidi docosahexaenoic (DHA), i cili është thelbësor për shëndetin e trurit dhe zhvillimin e duhur kognitiv.

Acidet yndyrore omega-3 që gjenden në kallamar mund të përmirësojnë kujtesën, përqendrimin dhe funksionin njohës.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se përfitimet dhe vetitë e kallamarit mund të ndryshojnë në varësi të mënyrës se si gatuhet dhe përgatitet. Këshillohet që të shmangni skuqjen e thellë dhe t’i jepni përparësi metodave gatimi relativisht më të shëndetshme, si p.sh. zierja në avull, pjekja ose skuqja.

Efektet anësore dhe kundërindikacionet e mundshme

Kallamarët dhe molusqet e tjera përgjithësisht konsiderohen të sigurta për konsum njerëzor. Megjithatë, disa njerëz mund të jenë alergjikë ndaj këtyre ushqimeve, të cilat mund të shkaktojnë simptoma të tilla si skuqje, ënjtje të buzëve ose gjuhës, kruajtje ose vështirësi në frymëmarrje. Në rast alergjie, është e rëndësishme të shmangni ngrënien e kallamarëve dhe molusqeve të tjera.

Përveç kësaj, kallamari mund të përmbajë merkur, një metal i rëndë helmues për njerëzit. Konsumimi i tepërt i ushqimeve që përmbajnë merkur mund të shkaktojë dëmtim të sistemit nervor. Prandaj, rekomandohet kufizimi i marrjes së kallamarëve dhe llojeve të tjera të peshkut që mund të përmbajnë merkur, veçanërisht për fëmijët dhe gratë shtatzëna.

Këto molusqe mund të jenë një mjet i mundshëm për kontaminimin bakterial, si salmonela ose toksina të tjera bakteriale.

LEXO EDHE:

Back to top button