Një mjek paralajmëron se cilat 5 vitamina u mungojnë shumicës së njerëzve
Një mjek paralajmëron se cilat 5 vitamina u mungojnë shumicës së njerëzve

Nëse nuk hamë një dietë të ekuilibruar dhe i përmbahemi rreptësisht, ka shumë mundësi që të kemi mungesë të ndonjë forme vitaminash ose mineralesh.
Dr. Mark Hyman ndan informacione mbi disa mangësi të zakonshme të vitaminave për t’u kujdesur dhe ushqimet që duhen ngrënë për të siguruar një shëndet optimal.
“Vitamina C merr pjesë në sintezën e kolagjenit, mbrojtjen antioksiduese dhe funksionin imunitar, përmirëson përthithjen e hekurit dhe mbështet funksionin mitokondrial”, shpjegon Dr. Hyman. Deri në 1000 mg në ditë rekomandohet përmes ushqimeve të tilla si portokall, limon, manaferra, speca dhe brokoli.
Është veçanërisht e vështirë për të shmangur mungesën e vitaminës D, veçanërisht midis shtatorit dhe prillit, kur rrezet e diellit nuk janë aq të disponueshme.
“Mbajtja e niveleve të shëndetshme është e rëndësishme sepse vitamina D lejon përthithjen e kalciumit, rritjen e kockave dhe funksionin imunitar, dhe studimet e kanë lidhur mungesën e saj me çrregullimet emocionale sezonale dhe depresionin”, thekson doktori. Mënyra më e mirë për të siguruar nivele të mjaftueshme të vitaminës D është ekspozimi ndaj dritës së diellit dhe një dietë e pasur me peshk yndyror, produkte qumështi të fortifikuara, kërpudha dhe vezë ndihmon gjithashtu, megjithëse është e vështirë të merrni mjaftueshëm vetëm përmes dietës.
Kjo është arsyeja pse suplementimi është kyç, thotë Dr. Hyman. Shërbimi Kombëtar i Shëndetit (NHS) rekomandon 600 IU në ditë, por shumica e ekspertëve rekomandojnë dukshëm më shumë. Dr. Hyman këshillon marrjen e 5000 IU në ditë.
Njerëzit që nuk hanë mish janë të prirur ndaj mungesës së vitaminës B12. B12 është i rëndësishëm për shëndetin e indeve nervore, funksionin e trurit dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.
“Ai gjithashtu mbështet sintezën e ADN-së dhe ndihmon në parandalimin e anemisë”. “Burime të shkëlqyera janë peshku, mishi, shpendët, produktet e qumështit dhe vezët”, thotë doktori, duke rekomanduar 1000 mikrogramë metilkobalaminë (forma suplementare aktive e B12) çdo ditë.
Perimet me gjethe jeshile, bishtajore, asparagus, panxhari, portokalli dhe fruta të tjera agrume janë të pasura me vitaminë B9, e njohur edhe si acid folik. Është thelbësore për sintezën dhe riparimin e ADN-së, ndarjen e qelizave dhe formimin e qelizave të kuqe të gjakut, dhe luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e trurit dhe mirëqenien mendore. Dr. Hyman rekomandon 400 mikrogramë në ditë.
“Vitamina B3, e njohur edhe si niacinë, merr pjesë në riparimin e ADN-së, përgjigjet ndaj stresit dhe proceset metabolike. Ndihmon në shndërrimin e lëndëve ushqyese në energji dhe ndihmon në rregullimin e kolesterolit”, shpjegon Dr. Hyman. Ai gjithashtu mbështet funksionin e sistemit nervor dhe na ndihmon të ndihemi energjikë dhe mirë. Kjo është arsyeja pse ne duhet të hamë shpendë, peshk, mish pa dhjamë dhe drithëra.