Nutricionistët zbulojnë se si shqemet kontribuojnë në shëndet

Nutricionistët zbulojnë se si shqemet kontribuojnë në shëndet

Arrat CASHEW janë një ushqyes me një aromë të butë gjalpi, ideale për snacking ose si shtesë në pjata të ndryshme. Përveçse janë të pasura me yndyrna të shëndetshme, proteina dhe antioksidantë, ato kanë edhe përfitime të shumta shëndetësore.

Mund të përmirësojë shëndetin e zemrës

Ngrënia e arrave zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës për shkak të profilit të favorshëm të yndyrës. Shqema janë një burim i yndyrave të shëndetshme të pangopura dhe të pangopura, të cilat mund të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të zemrës, shpjegon dietologia Gillean Barkyoumb.

Zëvendësimi i yndyrave të ngopura nga mishi i kuq ose gjalpi me shqeme mund të përmirësojë kolesterolin. Studimi tregoi se njerëzit me diabet të tipit 2 që i konsumonin ato kishin një profil më të mirë të lipideve, raporton EatingWell.

Mund të ndihmojë në rregullimin e peshës

Shqema mund të ndihmojë në menaxhimin e peshës, sepse trupi nuk i absorbon të gjitha kaloritë e tyre – fibra ruan një pjesë të yndyrës dhe e largon atë nga trupi. Gjithashtu, kombinimi i tyre i proteinave dhe yndyrave të shëndetshme ngadalëson tretjen dhe zgjat ndjenjën e ngopjes. Ato përmbajnë gjithashtu pak sheqer, duke i bërë ato një zgjedhje më të mirë se ushqimet si patatinat apo karamele, shpjegon nutricionisti Brannon Blount.

Mund të përmirësojë rregullimin e sheqerit në gjak

Shqema janë të dobishme për rregullimin e sheqerit në gjak, sepse ato janë të ulëta në karbohidrate dhe të larta në proteina, fibra dhe yndyrna të shëndetshme. Studimi tregoi se njerëzit me diabet të tipit 2 që i konsumonin rregullisht kishin nivele më të ulëta të insulinës.

Mund të mbështesë shëndetin e kockave

Shqema janë një burim i shkëlqyer i vitaminës K, magnezit dhe fosforit, të cilat kontribuojnë në shëndetin e kockave.

Ato ofrojnë antioksidantë që mbrojnë kundër sëmundjeve

Natyrisht i pasur me antioksidantë, si polifenole dhe flavonoidë, shqema ndihmon në luftimin e inflamacionit dhe stresit oksidativ, i cili mund të çojë në sëmundje kronike, si sëmundjet e zemrës dhe kancerin. Ato janë gjithashtu një burim i mirë i zinkut, një mineral që forcon imunitetin dhe kontribuon në shëndetin e përgjithshëm.

Disavantazhet e mundshme të shqemeve

Shqema janë të pasura me lëndë ushqyese, por njerëzit me alergji ndaj arrave duhet t’i shmangin ato. Nutricionisti Blount vëren se ato kanë nivele të larta të oksalatit, gjë që mund të rrisë rrezikun e gurëve në veshka. Nëse jeni të prirur ndaj këtij problemi shëndetësor, konsultohuni me mjekun tuaj përpara se ta konsumoni.

LEXO EDHE:

Back to top button