Kardiologu thekson lëndën ushqyese që duhet të hani më shpesh për shëndetin e zemrës
Kardiologu thekson lëndën ushqyese që duhet të hani më shpesh për shëndetin e zemrës

SHËNDETI I ZEMRËS varet nga shumë faktorë, nga dieta dhe aktiviteti fizik deri te mënyra e jetesës dhe menaxhimi i stresit. Kardiologu Dr. David Sabgir tregon se yndyrat e pangopura janë në fakt një nga aleatët më të mirë për një zemër të shëndetshme.
Pse yndyrat e pangopura janë të mira për zemrën?
“Yndyrnat e mira të pangopura mund të ulin kolesterolin e keq (LDL), të rrisin kolesterolin e mirë (HDL), të ulin trigliceridet dhe presionin e gjakut”, shpjegon Dr. Sabgir për të ngrënë mirë. Edhe pse shumë njerëz mendojnë për yndyrnat si diçka të dëmshme kur i përmendin ato, ato janë thelbësore për përthithjen e vitaminave të tretshme në yndyrë (A, D, E dhe K). Mungesa e tyre mund të çojë në lodhje, lëkurë të thatë dhe dobësim të imunitetit.
Dallimi kryesor midis yndyrave të ngopura dhe të pangopura është në strukturën e tyre kimike: yndyrat e ngopura janë të ngurta në temperaturën e dhomës, ndërsa yndyrat e pangopura janë të lëngshme. Ndërsa yndyrat e pangopura ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq, yndyrat e ngopura mund ta rrisin atë. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i hiqni ato plotësisht – është e rëndësishme vetëm t’i konsumoni ato në moderim.
Burimet më të mira të yndyrave të shëndetshme
Nëse dëshironi të rrisni marrjen e yndyrave të shëndetshme, Dr. Sabgir rekomandon këto ushqime:
- Arra
- Vaj ulliri
- Farërat
- Vezët
- Avokado
Avokado është veçanërisht e vlefshme sepse është e pasur me yndyrna të shëndetshme, ndërsa është e ulët në yndyrna të ngopura, sheqer dhe natrium dhe nuk përmban kolesterol. Provoni një sallatë me ton dhe avokado, e cila është një zgjidhje e shpejtë dhe e shijshme për një drekë të shëndetshme.