Mjekët shpjeguan pse vitamina K duhet të jetë më shpesh pjesë e dietës
Vitamina K luan një rol kyç në ruajtjen e shëndetit të kockave dhe rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Gjendet në perime me gjethe, arra, mish dhe disa vajra. Marrja më e lartë e kësaj vitamine mund të ketë efekte të shumta pozitive shëndetësore. Më poshtë, zbuloni përfitimet kryesore të vitaminës K, sipas këshillave të mjekëve.

Mbështet koagulimin normal të gjakut
Vitamina K është thelbësore për koagulimin e gjakut. Dr Raj Dasgupta shpjegoi se pa marrjen e mjaftueshme të kësaj vitamine, trupi nuk mund të formojë mpiksjen e gjakut siç duhet, gjë që mund të çojë në gjakderdhje të tepërt edhe nga prerjet ose mavijosjet e vogla. Dr.Jennifer Habashi shtoi se kjo vitaminë luan një rol të rëndësishëm në shërimin e plagëve dhe shëndetin e sistemit të qarkullimit të gjakut.

Forcon kockat
Mungesa e vitaminës K shoqërohet me densitet më të ulët të kockave dhe një rrezik më të lartë për fraktura. Kjo vitaminë aktivizon osteokalcinën, një proteinë që ndihmon në ndërtimin dhe forcimin e kockave, tha Dr. Dasgupta. Kjo vitaminë gjithashtu mbështet ruajtjen e forcës së kockave, e cila është thelbësore ndërsa plakemi, raporton “Best Life”.
Ndihmon në rregullimin e sheqerit në gjak
Vitamina K mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit dhe të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, ka treguar një studim i publikuar në Nutrients. Gjithashtu mund të ngadalësojë përparimin e diabetit tek njerëzit që tashmë kanë një diagnozë.
Forcon imunitetin
Hulumtimet tregojnë se vitamina K redukton proceset inflamatore dhe mbështet sistemin imunitar. Një studim i vitit 2019 tregoi se mund të zvogëlojë prodhimin e citokineve pro-inflamatore, të cilat kontribuojnë në mbrojtjen kundër infeksioneve dhe sëmundjeve kronike, të tilla si hipertensioni dhe çrregullimet autoimune.

Mbështet shëndetin e trurit
Hulumtimet tregojnë se nivelet më të larta të vitaminës K mund të zvogëlojnë rrezikun e demencës dhe të përmirësojnë funksionin njohës. “Vitamina K ndikon në metabolizmin e sfingolipideve, të cilat janë vendimtare për mbrojtjen e qelizave të trurit”, shpjegoi doktor Habashi.
Përmirëson shëndetin e lëkurës
“Falë efekteve të tij në qarkullim dhe zvogëlimin e inflamacionit, mund të ndihmojë në zbutjen e rrathëve të zinj, mavijosjeve dhe skuqjes së lëkurës”, tha doktor Habashi. Vitamina K gjithashtu përdoret shpesh në produktet kozmetike për rinovimin më të shpejtë të lëkurës.
Mbron shëndetin e zemrës
Hulumtimet tregojnë se ushqimet e pasura me vitaminë K mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. “Vitamina K ndihmon në parandalimin e kalcifikimit të arterieve duke rregulluar depozitimin e kalciumit në enët e gjakut, gjë që përmirëson elasticitetin e tyre dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës”, shtoi Habashi.