Si të bëni qofte të shijshme Ikea në shtëpi?
Kjo recetë do t'ju mësojë se si të bëni qoftet e famshme Ikea në shtëpi, me një salcë të pasur kremoze.

Nëse keni vizituar ndonjëherë një restorant Ikea, me siguri ju keni shijuar qoftet e tyre legjendare suedeze. Qoftet me lëng, pikante dhe të pasura suedeze janë bërë sinonim i ushqimit të shijshëm dhe të shpejtë. Janë një vakt perfekt për të gjithë familjen, i cili do t’ju kujtojë traditën suedeze, si dhe do të jetë një drekë e shpejtë dhe e shijshme. Ato janë të gjithanshme dhe mund të shërbehen me pure patatesh, perime, apo edhe reçel boronicë për një vakt autentik suedez.
Disa këshilla:
- Nëse dëshironi që qoftet të jenë edhe më të lëngshëm, mund t’i shtoni mishit pak salcë kosi të lëngshme përpara se t’i jepni formë.
- Mund ta rregulloni salcën duke shtuar pak mustardë ose salcë Worcestershire për një shije më intensive.
- Qoftet mund të përgatiten paraprakisht dhe janë të lehtë për t’u ngrohur, duke i bërë ato të shkëlqyera për një vakt të mesjavës.
për qoftet:
- 250 g mish viçi të grirë
- 250 g mish derri të grirë
- 2 vezë
- 1 lugë çaji kripë
- ½ lugë çaji piper i bluar
- ½ lugë çaji piper
- ½ lugë çaji arrëmyshk i bluar
- 1 qepë
- 1 thelpi hudhër
- 3 feta bukë të bardhë
- 80 ml qumësht
- 1 lugë vaj (për tiganisje)
për salcën:
- 2 lugë gjelle gjalpë
- 3 luge miell
- 2 gota lëng mishi
- 80 ml salcë kosi
- majdanoz (për dekorim)
Në një tas të madh, përzieni mishin e grirë dhe derrin. Shtoni vezët, kripën, specin e bluar, piperin dhe arrëmyshkun dhe më pas përzieni mirë.
Në një tas të veçantë, njomni fetat e bukës së bardhë në qumësht dhe më pas i shtypni me duar. Këtë përzierje ia shtoni mishit së bashku me qepët dhe hudhrat e grira hollë. Përziejini mirë të gjithë përbërësit derisa të përftoni një masë homogjene. Formoni qoftet në toptha me madhësi arre.
Ngrohim pak vaj në një tigan. Skuqini qoftet nga të gjitha anët derisa të marrin ngjyrë kafe të artë dhe të gatuhen plotësisht, rreth 10-12 minuta. I vendosim në peshqir letre për të kulluar vajin e tepërt.
Në të njëjtin tigan shkrini gjalpin, më pas shtoni miellin dhe përzieni derisa të përftoni një pastë. Ngadalë shtoni lëngun e mishit të viçit, duke e përzier vazhdimisht për të shmangur gunga. Shtoni kremin dhe gatuajeni derisa salca të trashet. Shtoni kripë dhe piper sipas dëshirës. I kthejmë qoftet në tiganin me salcë dhe i gatuajmë edhe për disa minuta derisa gjithçka të bashkohet mirë.