A do të anëtarësohen Suedia dhe Finlanda në aleancën e NATO-s?

A do të anëtarësohen Suedia dhe Finlanda në aleancën e NATO-s?

Kryeministri Boris Johnson po zhvillon vizita zyrtare në  Suedi dhe Finlandë ku çështja kryesore e takimit do jetë lufta në Ukrainë në një kohë kur të dy vendet po shqyrtojnë nëse do t’i bashkohen aleancës ushtarake të NATO-s.

Por a do të shkojnë nga neutrale në NATO?

Finlanda miratoi neutralitetin pasi forcat e saj u mundën nga Bashkimi Sovjetik gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe nëse Suedia vendos të bashkohet me NATO-n, kjo do t’i jepte fund më shumë se 200 viteve të mos-angazhimit për vendin.

Presidenti rus Vladimir Putin ka përdorur shpesh perspektivën e zgjerimit të NATO-s në Ukrainë për të justifikuar pushtimin e tij pra anëtarësimi i Suedisë dhe Finlandës në aleancë do të perceptohej si një provokim.

Por që nga fillimi i luftës, mbështetja në të dy vendet për anëtarësimin në NATO është rritur.

Mbështetja publike finlandeze për anëtarësimin në NATO ishte prej vitesh rreth 20-25%. Por që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, sipas sondazhit të fundit të opinionit, ai ka arritur një rekord prej 76%. Në Suedi, 57% e popullsisë dëshiron të bashkohet, përsëri shumë më e lartë se para luftës.

LEXO EDHE:

Back to top button