A e dini pse na flihet kur bie shi?

A e dini pse na flihet kur bie shi?

 1. Arsyeja kryesore pse zgjimi në mëngjeset e reshura është më i vështirë se në ditët e zakonshme, ose pse ka më shumë gjum dhe ndryshime hormonale në ditët e reshura, tregon studimi i Universitetit Shtetëror të Pensilvanisë.

  Nëse është një ditë reshur, ka më pak dritë, kështu që trupi juaj prodhon më pak serotonin dhe më shumë melatonin – hormonet që janë drejtpërdrejt përgjegjës për gjendjen dhe zgjuarsinë tuaj.

  Shumë njerëz ndihen më të lodhur në ditët e reshura. Por, a ka një shpjegim shkencor për këtë, pasi është një fenomen shumë i përhapur tek shumë njerëz?

  Studimi i kryer nga Laboratori i Gjumit në Universitetin e Rochesterit tregon se në netët e reshura njerëzit nuk flejnë shumë. Prandaj, në netët e reshura nuk flejni shumë dhe kur zgjoheni, nëse reshurit vazhdojnë, do të ndiheni më të lodhur dhe të lodhur, transmeton Telegraph.

  Shumë melatonin

  Melatonina është një hormon që ndihmon trupin të rregullojë ciklin gjumë-zgjimi. Sa më shumë prodhon trupi juaj këtë hormon, aq më shumë do të ndiheni të lodhur. Por, melatonina gjithashtu ndihmon trupin tuaj të eleminojë dritën dhe kështu të flini natën, ndërsa në mëngjes, kur dielli lind, trupi juaj fillon të prodhojë melatoninë për t’ju bërë të zgjuar. Dhe kur është shumë me re dhe reshur, prodhimi i melatoninës është i lartë, kështu që nuk mund të flini.

  Serotonin i pakët

  Ashtu siç qielli i reshur shkakton trupin tuaj të prodhojë më shumë melatoninë, truri juaj nuk prodhon mjaftueshëm serotonin. Serotonina është një neurotransmetues i lidhur me lumturinë. Kur hani ushqim, prodhoni serotonin, por drita diellore luan një rol të madh në prodhimin e këtij hormoni. Prandaj, kur ka më pak diell, truri prodhon më pak serotonin, duke çuar në ndjesinë e depresionit dhe mungesës së motivimit. Prandaj jeni pak i mërzitur, pak i lodhur në ditët e reshura.

  Zëra qetësues

  Zhurma kur pika të reshjeve bie në dysheme, dritare ose çati krijon një lloj tingulli. Ky tingull mund të jetë ritmik dhe në qoftë se është, ky tingull hyjnë në trurin tuaj dhe bëhet një këngë qetësuese në ditën tuaj. Dhe efekti i kësaj zhurme mund të sjellë më shumë gjumë për ju.

LEXO EDHE:

Back to top button