A e dini pse njerëzit ndonjëherë qeshin në varrime?

A e dini pse njerëzit ndonjëherë qeshin në varrime?

E qeshura është gjysma e shëndetit, thotë një fjalë e vjetër, por ka disa situata ku nuk është e sjellshme dhe e përshtatshme të shpërthesh në të qeshura. Dhe duket se kjo është kur nuk mund ta kontrolloni veten.

Imagjinoni situatën e mëposhtme: po bëni një bisedë serioze me një të dashur. Partneri juaj është i trishtuar, i shqetësuar, i mërzitur… dhe ju filloni të qeshni. As ti nuk e di pse po qesh dhe edhe pse përpiqesh të jesh më serioz, nuk mundesh dhe vazhdon të qeshësh.

Kjo u ndodh disa njerëzve kur janë në një funeral. Një të qeshur e pakontrollueshme, me zë të lartë.

Kjo e qeshur shoqërohet pothuajse gjithmonë me një ndjenjë të thellë faji, sepse ju e dini që kjo është sjellje krejtësisht e papërshtatshme në atë situatë. Ka një lajm të mirë në të gjithë këtë – ju nuk jeni vetëm.

Arsyet pse njerëzit qeshin në situata shumë të rënda ndryshojnë në varësi të personit dhe gjendjes së tij mendore.

Njerëzit që vuajnë nga çrregullimet obsesive-kompulsive, të tilla si kushtet e spektrit të autizmit, shpesh luftojnë me dhënien e një përgjigje të përshtatshme emocionale ndaj frikës ose trishtimit, thotë psikoterapistja Kelly Hopkins Alvarez.

Ekziston gjithashtu një përqindje shumë e vogël e njerëzve që bëjnë pjesë në kategorinë e sociopatëve – njerëz që në një farë kuptimi kënaqen dhe përjetojnë kënaqësi duke parë njerëzit e tjerë që vuajnë, gjë që është pasojë e mungesës së empatisë.

Nëse reagimi i papërshtatshëm është pasojë e disa çrregullimeve psikologjike, terapia kognitive-sjellëse mund të ndihmojë.

Përpara se të filloni të googloni çrregullimet psikologjike pasi keni pasur një të qeshur në një funeral ose në një situatë të ngjashme serioze, relaksohuni. Është thjesht një mekanizëm tjetër mbrojtës.

Njerëzit ndonjëherë qeshin në mënyrë të pakontrolluar sepse përpiqen të shmangin përballjen me emocionet e tyre, thotë Hopkins Alvarez. Nuk është një proces i vetëdijshëm që mund të ndikoni.

Me fjalë të tjera, të qeshurat në ato momente dhe “muri” që keni ngritur për t’u mbrojtur nga emocionet që ju pushtojnë. Është një mekanizëm mbrojtës psikologjik krejtësisht normal.

LEXO EDHE:

Back to top button