A e dini sa herë mund të përdorni të njëjtin vaj për gatime?

Është e rëndësishme, nëse keni ndërmend të ripërdorni vajin, t'u kushtoni vëmendje të veçantë këtyre gjërave

Në rubrikën e rregullt të The Guardian “Rebusët e kuzhinës”, një përdorues kërkoi sqarime për vajin e skuqjes dhe disa kuzhinierë të famshëm anglezë kishin një përgjigje për pyetjen.

Së pari, Tom Hunt, një kuzhinier, shkrimtar dhe aktivist i vlerësuar me çmime, i cili punon për të mbrojtur biodiversitetin dhe për të promovuar barazinë duke rritur ndërgjegjësimin për çështjet që prekin sistemin tonë ushqimor (përfshirë mbetjet).

Meqenëse skuqja kërkon temperatura të larta, shefi i kuzhinës sugjeron të zgjidhni fillimisht një vaj me pikë tymi të lartë. Këtu përfshihet vaji i ullirit ekstra i virgjër, i cili nuk duhet të refuzohet për shkak të shijes së tij të jashtëzakonshme dhe rekomandohet pikërisht për shkak të “pikës së tij më të lartë të tymosjes nga sa mendojnë shumë”.

Është e rëndësishme, nëse keni ndërmend të ripërdorni vajin, t’i kushtoni vëmendje të veçantë ushqimit që po gatuani. Gjëja më e rëndësishme është që vaji të mos digjet ose tymosur, në këtë rast duhet të hidhet. Pas skuqjes së parë, Hunt lejon që vaji të ftohet plotësisht, më pas e filtron përmes një sitë të imët dhe napë, përpara se ta vendosë në një enë të mbyllur në një vend të errët.

Kuzhinierë të tjerë përdorin vajra të tjerë dhe mënyra të tjera për të ruajtur vajin e përdorur për tiganisje. Shefi dhe shkrimtarja Romi Gill ndjek hapat e nënës së saj dhe e vendos vajin e saj të përdorur të lulediellit në një kavanoz qelqi, ndërsa Chetna Makan e mban të sajin në një tigan me kapak, duke e filtruar pak para përdorimit. Por sa herë mund të ripërdoret vaji i filtruar?

Disa herë, në varësi të rastit dhe gjendjes së vajit, për të cilin gjithmonë duhet pasur kujdes. Nuk duhet të bëhet shumë i errët ose i shkumëzuar ose të ketë sediment. Sidomos nëse fillon të mbajë erë, është padyshim koha për ta hedhur. Shef Gill e përdor atë deri në gjashtë herë për gatimet e tij vegjetariane, Makan maksimumi pesë herë

LEXO EDHE:

Back to top button