A e dini sa janë të dëmshme produktet e tymosura?!

Produktet e tymosura, apo produktet e tymosura, nuk duhen përdorur shpesh sepse përmbajnë shumë yndyra dhe nitrate të dëmshme për organizmin, thotë nutricionistja ruse Elena Chedia.

“Konsumimi i mishit të tymosur dhe salsiçeve duhet të kufizohet në maksimum 3 deri në 5 gram kripë në ditë. “Edhe nëse njeriu nuk përdor kripë në dietën e tij, dhe nuk merr parasysh marrjen e produkteve të tymosura të pasura me nitrate, ai do të konsumojë 20-25 gramë kripë në ditë”, thotë mjeku.

Sasia e madhe e natriumit që përmbahet në ushqimet e tymosura nuk do t’i sjellë dobi askujt dhe është veçanërisht e dëmshme për njerëzit e sëmurë.

“Në sëmundjet e aparatit tretës, mishi i tymosur irriton stomakun dhe mëlçinë. Natriumi nuk rekomandohet për personat obezë sepse ruan ujin dhe uji ngadalëson oksidimin e yndyrave, gjë që nuk lejon një luftë cilësore ndaj peshës së tepërt. “Përveç kësaj, natriumi e ngarkon sistemin kardiovaskular”.

Produktet e duhanit gjithashtu mund të përmbajnë kancerogjenë.

“Gjatë procesit të pirjes së duhanit të këtyre produkteve përdoren aditivët kimikë për të përshpejtuar procesin. “Tymi përmban lëndë kancerogjene që mund të çojnë në zhvillimin e sëmundjeve onkologjike”, shpjegoi Chedia.

LEXO EDHE:

Back to top button