A e dini se kopshtaria është më e mirë se ecja ose çiklizmi!

A e dini se kopshtaria është më e mirë se ecja ose çiklizmi!

Nëse doni të kombinoni të këndshmen me të dobishmen, nuk ka aktivitet më të mirë se kopshtari. Përveç mbajtjes së trupit në formë të mirë, do të keni edhe ushqim të shëndetshëm në tryezën tuaj. Ushtrimi është një parakusht për shëndetin, formën e mirë dhe vitalitetin afatgjatë, por kopshtaria jo vetëm që sjell përfitime për trupin, por për shkak të kontaktit të drejtpërdrejtë me bimët dhe tokën, ka një efekt të dobishëm edhe në psikikë.

Kopshtaria është punë e vështirë fizike, por të shpenzosh vetëm dy orë e gjysmë në javë në kopsht mund të zvogëlojë rrezikun e obezitetit, presionit të lartë të gjakut, diabetit të tipit 2, osteoporozës, sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, depresionit, kancerit të zorrës së trashë dhe vdekjes së parakohshme. Njerëzit që kanë kopshtin e tyre dhe kujdesen për bimët ka të ngjarë të ushtrojnë 40-50 minuta më shumë se ata që zgjedhin ecjen ose çiklizmin si një aktivitet të moderuar.

Sa kalori djegin aktivitete të caktuara të kopshtarisë: kopshtari intensiv 400 deri në 600 kalori në orë; grumbullimi i gjetheve me 350 deri në 450 kalori në orë; pastrimi i kopshtit 400 kalori në orë; kositja e lëndinës nga 250 në 350 kalori në orë; barërat e këqija nga 200 deri në 400 kalori në orë; mbjellja e 200 deri në 400 kalori në orë; lotim 120 kalori në orë.

LEXO EDHE:

Back to top button