A e dini se USB-ja ka një datë skadimi?

A e dini se USB-ja ka një datë skadimi?

USB-të, si pajisjet e tjera, kanë jetëgjatësinë e tyre, domethënë ka një jetë të kufizuar përpara se këto pajisje të dëmtojnë të dhënat tona.

Këto pajisje kanë qenë pjesë e jetës sonë të përditshme për më shumë se 20 vjet dhe kanë përmirësuar ndjeshëm efikasitetin e transferimit të skedarëve të shumtë nga një vend në tjetrin dhe në përgjithësi shërbejnë si një opsion për ruajtjen e të dhënave.

Ajo që është e rëndësishme të theksohet është se nuk ka një periudhë të saktë që do të përcaktojë kohëzgjatjen e këtyre pajisjeve. Një sërë faktorësh përcaktojnë se sa do të zgjasë një USB. Ekziston një shans më i madh për ta humbur ose thyer atë. Megjithatë, ka disa faktorë të tjerë.

Siç pritej, përdorimi më i shpeshtë i pajisjes mund të shkurtojë “jetën” e saj të përgjithshme. Shumica e USB-ve mund të shkojnë nga 10,000 në një milion përdorime përpara se të dhënat të fillojnë të prishen. Prandaj, ekziston një shans i vogël për të përjetuar korrupsionin e pajisjes USB.

Mosha aktuale fizike e pajisjes nuk është aq e rëndësishme sa sa herë është përdorur. Shumica e prodhuesve vlerësojnë se pajisjet e tyre do të zgjasin 10 vjet, por ato ndoshta mund të zgjasin më shumë nëse kujdeseni mirë për to.

Përveç kësaj, një nga faktorët që mund të shkurtojë jetën e këtyre pajisjeve është gabimi i përdoruesit në komponentët e brendshëm. Një nga gabimet më të zakonshme ndodh kur shkëputni USB-në nga një pajisje tjetër pasi të ndaloni përdorimin e tij. Është shumë e rëndësishme që fillimisht ta nxirrni USB-në përmes një programi në kompjuterin tuaj përpara se ta hiqni fizikisht.

Është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje mundësisë së një dështimi të lidhësit ose dështimit elektrik. Nëse lidhësi ka ndonjë dëmtim, kompjuteri nuk do ta njohë USB-në. Megjithatë, ky lloj defekti është i riparueshëm, ndërsa defekti elektrik jo. Kjo ndodh nëse ka një rritje të papritur të rrymës në pajisje.

LEXO EDHE:

Back to top button