A e keni menduar ndonjëherë, pse nuk ndihet pickimi i mushkonjave?

A e keni menduar ndonjëherë, pse nuk ndihet pickimi i mushkonjave?

Kur një pjesë e trupit tuaj fillon të kruhet, kupton se keni qenë objektivi i mushkonjave. Megjithatë, rrallë do ta ndjeni vetë momentin e pickimit.

Doktor Sermed Major nga Londra zbuloi arsyen pse nuk ndihemi kur na kafshon një mushkonjë. Gjegjësisht, siç shpjegoi ai, arsyeja është se pështyma e mushkonjave ka veti të ngjashme si anestezi.

“Me thumbimin e insekteve injektohet një anestezik lokal në lëkurë, kështu që nuk do ta ndjeni. Gjashtë gjilpëra hyjnë në lëkurë, njëra prej të cilave shpon lëkurën dhe një tjetër zbulon dhe pi gjak nga enët e gjakut”, tha ai.

Mezher shprehet se mund të kalojnë minuta ose orë derisa të ndjejmë një pickim mushkonjash.

“Një pickim i mushkonjave është aq efektiv sa mushkonja do të zhduket derisa të kuptojmë se çfarë ka ndodhur. Vetëm mushkonjat femra kafshojnë sepse kanë nevojë për ushqim shtesë për të ushqyer të vegjlit e tyre. Mushkonjat kanë evoluar për të pasur një aftësi të shkëlqyer për të gjetur enët e gjakut dhe për të thithur gjak pa shkaktuar dëm apo shqetësim të konsiderueshëm”, shton ai.

Sado të përpiqeni t’i shmangni mushkonjat dhe sa të përdorni preparate të ndryshme, ato fjalë për fjalë u ngjiten disa njerëzve. Rruga drejt “viktimës” nuk është e ndërlikuar dhe mushkonjat femra ndjekin retë e pasura me dioksid karboni, gazi që nxjerrim. Sipas ekspertëve, mushkonjat zgjedhin kë të kafshojnë në bazë të llojit dhe sasisë së djersës që prodhojmë.

Është e rëndësishme të theksohet se mushkonjat i ndjekin njerëzit nga nuhatja. Femrat përdorin të gjitha shqisat e tyre për të vendosur nëse duan të kafshojnë dikë apo jo. Dioksidi i karbonit që njerëzit nxjerrin së bashku me kimikate të ndryshme krijon një erë që mushkonjat mund ta nuhasin edhe kur janë 30 metra larg nga personi.

LEXO EDHE:

Back to top button