A e “ngjallin oreksin” vërtet ushqimet pikante?

Disa njerëz as që mund ta imagjinojnë të hanë kerri ose bukë të nxehtë me salcë pikante, ndërsa të tjerë nuk ulen për të ngrënë nëse nuk ka diçka pikante ose pikante në tryezë.

Ka një gamë të gjerë gatimesh që i përkasin ushqimeve pikante dhe një nga më të njohurit është speci djegës.

“Ato përmbajnë një përbërës aktiv të quajtur kapsaicinë, i cili ka një efekt irritues”, tha profesor Stuart Bloom, një gastroenterolog në spitalin Wellington në Mbretërinë e Bashkuar.

“Kapsaicina stimulon rrjedhjen e gjakut në zorrë dhe rrit prodhimin e mukusit dhe mund të shkaktojë diarre. Sado i shijshëm të jetë ushqimi pikant për shumë njerëz, ai është akoma irritues. “Padyshim që shoqërohet me probleme të shtuara të tretjes dhe një ndjenjë “djegie” në stomak”, shton profesor Bloom.

Megjithatë, efekti që ka ushqimi pikant në trupin tonë ndryshon vërtet nga personi në person.

“Nëse jeni diagnostikuar me kolit ose sëmundjen e Crohn, ushqimet pikante mund t’i përkeqësojnë simptomat tuaja. Ndonjëherë do të nxeheni ose do të djersiteni nga ngrënia e ushqimeve pikante. “Disa vajra në ushqimet pikante në fakt ndikojnë në lëkurë dhe ju ndjeni një reagim ndaj djersitjes”, paralajmëron Bloom.

Megjithatë, ka një arsye pse disa njerëz nuk mund të ndalojnë së ngrëni pikante. Ngrënia e specave djegës potencialisht çliron endorfinë, e cila mund të shpjegojë pse ndiheni kaq të emocionuar pas një vakti pikant, edhe nëse goja juaj është ende pak e mpirë.

Ushqim pikant dhe oreks

Bloom mendon se kjo është një fushë veçanërisht interesante e kërkimit sepse provat janë kontradiktore. Ai citon një studim kinez të vitit 2014 që zbuloi se ushqimet pikante ishin të lidhura me shtimin në peshë, por vuri në dukje se shkaku dhe efekti nuk u morën parasysh.

“Mund të jetë çdo gjë – mund të jenë njerëz që hanë më shumë dhe hanë pikante si pjesë e vakteve të tyre”, shtoi Bloom.

Bloom, nga ana tjetër, citon studime të tjera që tregojnë se kapsaicina në fakt mund të rrisë marrjen e kalorive dhe të zvogëlojë oreksin.

Keqkuptime për ushqimin pikant

Bloom gjithashtu dëshiron të shpërndajë disa mite të ushqimeve pikante.

“Shumë njerëz mendojnë se ushqimi pikant shkakton ulçerë, por nuk ka asnjë provë që vërtet ndodh. Erëza ka një rol në reduktimin e prodhimit të acidit, stimulon prodhimin e mukusit dhe rrjedhjen e gjakut. “Është e qartë se ushqimet pikante në fakt ndihmojnë tretjen dhe stimulojnë rrjedhjen e gjakut në zorrët”.

Ai gjithashtu dëshiron të sfidojë nocionin se ushqimet pikante i përkeqësojnë hemorroidet ose mund të shkaktojnë kancer.

“Nuk ka as dëshmi për një gjë të tillë”, përfundoi ai.

LEXO EDHE:

Back to top button