A është stevia një zëvendësues i shëndetshëm dhe i mirë i sheqerit?
Stevia është bërë një ëmbëlsues shumë popullor dhe përdoret nga shumë si zëvendësues i sheqerit të rafinuar të bardhë dhe kafe. Por lind pyetja, sa më i shëndetshëm është ai si alternativë ndaj sheqerit?
Ky ëmbëlsues u shfaq për herë të parë në tregun amerikan dhe shumë ishin të kënaqur që kishin një zëvendësues “natyror” të sheqerit që nuk përmbante kalori dhe ishte shumë i butë.
Ajo që është interesante është se stevia ka qenë shpesh një opsion për diabetikët dhe me rritjen e numrit të diabetikëve, stevia ka ruajtur popullaritetin e saj. Sipas hulumtimit të kompanisë Nielsen, shitjet e produkteve që përmbajnë stevia u rritën me 16% në periudhën 2017-2018.
Ky ëmbëlsues vjen nga bima e Amerikës së Jugut “stevia rebaudiana”. Bima përmban glikozid steviol, i cili përdoret si ëmbëlsues. Stevia mund të gjendet në pije, ëmbëlsira, produkte të pjekura, ëmbëlsira, kos dhe produkte të tjera të ngjashme.
Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (“FDA”) e konsideron stevian si një “përbërës të njohur përgjithësisht si të sigurt (GRAS). Kjo nuk vlen për gjethet e stevias dhe ekstraktet e papërpunuara të stevias që nuk kanë miratimin e FDA për përdorim në ushqim.
Fillimisht kishte shqetësime se stevia mund të rriste rrezikun e kancerit ose problemeve riprodhuese bazuar në studimet e kafshëve. Në veçanti, grupi mbikëqyrës Qendra për Shkencën në Interes Publik (“CSPI”) udhëhoqi padinë duke i kërkuar FDA-së të tërheqë statusin GRAS. Por tani, pas 10 vitesh në treg, stevia është e sigurt edhe sipas standardeve të CSPI, megjithëse ky grup kërkon ende testime shtesë për të përcaktuar më tej sigurinë e saj.
“Stevia nuk rrit sheqerin në gjak. Është një alternativë e mirë dhe e sigurt për pacientët me diabet”, shpjegoi Leah Kaufman, dietologe e regjistruar dhe edukatore e certifikuar e diabetit.
Ekzistojnë gjithashtu disa prova që sugjerojnë se stevia mund të jetë më e dobishme sesa mund të pritet nga marrja e reduktuar e sheqerit. Në një studim të botuar në vitin 2017 në revistën Nature Communications, studiuesit nga Universiteti i Leuven në Belgjikë treguan se stevia stimulon një proteinë që është e nevojshme për perceptimin e shijes dhe që është e përfshirë në çlirimin e insulinës pas një vakti.
Shoqata Amerikane e Diabetit dhe Shoqata Amerikane e Zemrës pajtohen se stevia mund të jetë e dobishme për njerëzit me diabet nëse e konsumojnë atë me moderim dhe nuk e zëvendësojnë me kalori të tjera, dhe marrja e pranueshme ditore nuk duhet të kalojë 12 mg në ditë.
Stevia është një zëvendësues i mirë për saharozën me kalori të rregullt sepse nuk ka kalori dhe ata që vendosin të zëvendësojnë sheqerin me stevia mund të përfitojnë nga kjo alternativë, por humbja e peshës nuk është e garantuar.