A flisni shumë? Mund të jetë një paralajmërim për 4 gjendje të rënda mendore

Nëse jeni një nga ata njerëz që ju pëlqen të flasin shumë, mund të jeni në telashe. Domethënë, të folurit e tepërt mund të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme e katër gjendjeve serioze psikologjike.

Në mënyrë të veçantë, të folurit e tepruar, i njohur edhe si të folurit kompulsiv, përfshin të folurit për periudha të gjata kohore pa e lënë personin tjetër të flasë, duke folur për interesa të veçanta ose duke ndërprerë dikë për të kuptuar mendimet tuaja.

Mjeku dhe terapistja e licencuar Carolyn Rubenstein zbuloi për DailyMail se si kjo mund të tregojë gjendje të shëndetit mendor si ankthi, ADHD dhe autizmi.

Autizmi

Njerëzit me çrregullim të spektrit autik shpesh kanë probleme me ndërveprimin, si dhe interesa të kufizuara. Sidoqoftë, autizmi shpesh është i vështirë për t’u dalluar dhe gjithnjë e më shumë raste po e gjejnë autizmin në moshën madhore.

Ekzagjerimi në disa interesa dhe gjithashtu në bisedë nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni autizëm, por nëse nuk keni nevojë të ndaloni fjalimin tuaj ose të ndiqni kontaktin me sy gjatë komunikimit verbal, kjo mund të tregojë mundësinë e autizmit.

ADHD

ADHD është çrregullim i mungesës së vëmendjes ose hiperaktivitetit dhe dallohet më lehtë sesa autizmi. Simptomat zakonisht vërehen herët në fëmijëri, por mund të shihen edhe në pleqëri. Zakonisht, njerëzit nuk i kushtojnë vëmendje mjedisit të tyre, nuk mund të përqendrohen lehtësisht në detyra, flasin tepër dhe ndërpresin të tjerët.

“Zakonisht në ADHD ka një tendencë për të qenë impulsiv me frenim të reduktuar. Mund të thuash çdo gjë që të vjen në mendje pa filtrim, të cilën thjesht e thua dhe nuk e thua”, thotë Rubenstein.

Ankthi

Edhe pse njerëzit në ankth janë përgjithësisht të qetë dhe nuk u pëlqen të flasin tepër, nuk është gjithmonë kështu. Terapisti Rubenstein thekson se ekzagjerimi është një tipar i zakonshëm i kësaj gjendjeje.

“Ka një tendencë për të shoqëruar ankthin me heshtjen. Megjithatë, njerëzit do të flasin për të shmangur përballjen me heshtjen. Kjo energji nervore shpërndahet vërtet përmes bisedës,” shpjegon ajo.

Çrregullimi bipolar

BPD, ose çrregullimi bipolar, është një gjendje e shëndetit mendor e karakterizuar nga ndryshime ekstreme të humorit. Kështu, një person mund të ketë episode depresioni ose manie. Gjatë një episodi maniak, njerëzit mund të ndihen shumë të emocionuar dhe të jenë më aktivë se zakonisht, gjë që mund t’i bëjë ata të flasin shumë.

Çrregullimi bipolar mund të shkaktojë të folur të shpejtë dhe madje të paqartë që shpesh nuk ka kuptim. Kjo njihet si fjalimi i paqartë, i cili ndodh kur dikush po mendon aq shpejt sa nuk mund t’i nxjerrë fjalët aq shpejt sa duhet.

LEXO EDHE:

Back to top button