A i dini këto truket e Google Maps? Provoni ato tani

A i dini këto truket e Google Maps? Provoni ato tani

Google Maps është një aplikacion kaq popullor saqë është pothuajse sinonim i navigimit. Ndërsa ka cilësime të paracaktuara mjaft të mira, gërmimi më i thellë zhbllokon një thesar të veçorive të dobishme: nga drejtimet më të mira të ecjes deri te modaliteti incognito.

Mbajeni gjithmonë hartën përballë veriut

Google Maps tenton ta drejtojë hartën në drejtimin ku jeni përballë. Për shembull, nëse jeni përballë jugut, do të shihni anën jugore të shfaqur në krye të ekranit. Kjo funksionon për disa njerëz, por mund të jetë shumë konfuze për të tjerët. Nëse je dikush që pëlqen ta ketë veriun në krye të ekranit gjatë gjithë kohës, mund të shkosh te cilësimet e Google Maps duke trokitur mbi foton e profilit dhe duke zgjedhur Cilësimet.

Pastaj zgjidhni “Navigation” dhe aktivizoni opsionin “Keep North” në krye të hartës.

Rishikoni cilësimet tuaja të navigimit

Shumë njerëz janë vonë për në destinacionin e tyre sepse nuk i kanë kontrolluar ndryshimet që mund të kenë bërë në cilësimet e tyre të navigimit. Për shembull, mund t’i keni kërkuar më parë aplikacionit të shmangë tarifat gjatë udhëtimit dhe ta keni harruar atë.

Në udhëtimin tuaj të ardhshëm, Google Maps do të kujtojë cilësimin tuaj dhe mund t’ju çojë në rrugë më të gjata ose më pak të sigurta (në varësi të vendit ku jeni). Në disa pjesë të botës, zgjedhja e një rruge të pazakontë mund të jetë një gabim fatal. Kjo është arsyeja pse është më mirë të kontrolloni cilësimet tuaja të navigimit përpara çdo udhëtimi të gjatë, veçanërisht nëse jeni në një vend të panjohur.

Përpara se të nisni udhëtimin tuaj, trokitni lehtë mbi ikonën e profilit tuaj të Hartave Google dhe shkoni te Cilësimet > Navigimi. Nën opsionet e rrugës sigurohuni që janë zgjedhur opsionet e dëshiruara. Ju definitivisht nuk dëshironi të shmangni autostradat ose rrugët me pagesë në shumicën e rasteve, kështu që është më mirë t’i kontrolloni këto cilësime në mënyrë periodike.

Theksoni opsionet e aksesueshmërisë

Veçoritë e papërshtatshme të aksesueshmërisë mund ta bëjnë një sajt të padëshirueshëm për disa njerëz. Megjithëse Google Maps është mjaft i mirë në shfaqjen e informacionit të aksesueshmërisë në përgjithësi, ju mund të bëni një ndryshim të vogël në atë drejtim.

Shkoni te Settings > Accessibility dhe aktivizoni opsionin “Sedilje të aksesueshme në karrige me rrota”.

Vlen të kujtohet se aplikacioni mund të mos ketë gjithmonë informacione të sakta aksesueshmërie, prandaj është mirë të kontrolloni paraprakisht nëse destinacioni juaj i ka vërtet të gjitha lehtësitë e nevojshme.

Shikoni përmbajtjen tuaj në Google Maps

Google Maps moderne ka qasje në shumë informacione nga llogaria juaj e Google, si fotografitë, historiku i vendndodhjes dhe shërbime të tjera. Ekziston një faqe në cilësimet që ju lejon të rishikoni se si shfaqen këto të dhëna në Google Maps. Shkoni te Settings > Personal Content për të kontrolluar se çfarë mund të shfaqë aplikacioni në profilin tuaj.

Ndalo historikun e vendndodhjes

Nëse nuk dëshiron të lejosh që Google Maps të ruajë historikun e vendndodhjes, prek ikonën e profilit dhe kliko Përmbajtja personale. Lëvizni poshtë te seksioni “Historia e sajtit” për të shkuar te kontrollet e aktivitetit. Prekni butonin “Fik” pranë “Kronologjisë” për të ndaluar Google të regjistrojë vendndodhjet tuaja.

Ju gjithashtu mund të klikoni “Menaxho aktivitetin” për të parë të gjitha vendndodhjet e ruajtura më parë dhe për t’i hequr ato. Përndryshe, mund ta mbani të aktivizuar historikun tuaj të vendndodhjes dhe të klikoni “Fshi automatikisht” që Google t’i fshijë ato të dhëna pas tre muajsh.

Mënyra anonime e funksionimit

Si parazgjedhje, Google Maps do të vazhdojë të regjistrojë kërkimet e tua dhe të dhënat e vendndodhjes, nëse nuk tërhiqesh. Përdorimi i modalitetit të fshehtë është një mënyrë e shpejtë për të ndaluar disa nga ato gjurmime. Prekni ikonën e profilit dhe zgjidhni “Aktivizo modalitetin incognito”.

Shkarkoni harta për përdorim jashtë linje

Ndërsa shumica prej nesh jetojnë në vende me një lidhje mjaft të mirë interneti, udhëtimet tona mund të na çojnë në vende të largëta me infrastrukturë më pak të zhvilluar. Nëse po planifikoni një udhëtim në një destinacion rural, shkarkimi i hartave për përdorim jashtë linje do t’ju ndihmojë. Ata nuk do të kenë të dhënat e sakta dhe të përditësuara të trafikut me të cilat jeni mësuar, por janë gjithsesi një zgjidhje më e mirë sesa të mos ngarkoni një hartë dhe të humbni në një vend të panjohur.

Për të shkarkuar hartat, trokitni lehtë mbi ikonën e profilit tuaj të Google Maps dhe zgjidhni Maps Offline. Më pas prekni “Zgjidhni hartën tuaj” dhe do të shihni një hartë të zvogëluar të vendit ku jeni. Thjesht lëvizni drejtkëndëshin blu mbi zonën që dëshironi të vizitoni dhe më pas prekni Shkarko. Mund të përdorni hartat jashtë linje deri në 30 ditë nga data e shkarkimit.

Vizatoni rrugë me ndalesa të shumta

Në udhëtimet e gjata mund të shtoni ndalesa përgjatë itinerarit. Një hartë zakonisht tregon rrugën më të shpejtë të mundshme midis dy vendeve, por nëse planifikoni të vizitoni disa pika të tjera gjatë rrugës, shtimi i asaj rruge do t’ju ndihmojë të merrni një kohë më realiste të mbërritjes.

Së pari, hapni Google Maps dhe vizatoni një rrugë. Më pas prekni ikonën me tre pika në këndin e sipërm djathtas dhe zgjidhni “Shto Stop”. Kjo do t’ju lejojë të shtoni një vendndodhje tjetër. Ju gjithashtu mund të tërhiqni ikonën me tre vija horizontale pranë çdo ndalese për të ndryshuar rendin e ndalesave.

LEXO EDHE:

Back to top button