A ishte Albert Ajnshtajni vërtet një student kaq i keq?

Në një letër drejtuar motrës së saj në 1886, nëna e Albert Ajnshtajnit, Pauline, lavdëroi notat e djalit të saj. Alberti ishte 7 vjeç dhe sapo kishte filluar shkollën fillore.

Alberti mori notat dje”, ka shkruar ajo. Ai është kthyer në shesh”. Gjatë gjithë jetës së tij arsimore, Ajnshtajni, një nga shkencëtarët më me ndikim në histori, ia doli mirë, me nota që varionin nga “i mirë në të shkëlqyer”. Ai shkëlqeu edhe në lëndët që nuk i merrte, si latinishtja dhe më vonë studimet e biznesit si banka dhe bursa, të cilat babai i tij këmbënguli që t’i merrte në kolegj.

Miti ka vazhduar për vite me radhë se Albert Einstein dështoi në matematikë në shkollën e mesme, por në fakt fizikani teorik që ndihmoi në formimin e të kuptuarit tonë për universin ishte një student i mirë. Një test nga koha kur Ajnshtajni ishte 17 vjeç tregon se ai mori rezultatin më të lartë të mundshëm prej 6 në algjebër, llogaritje, fizikë dhe dy lëndë të ndryshme gjeometrie. Më vonë, GPA e Ajnshtajnit në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë shumë të respektuar ishte një 4.6 e respektueshme me një 6 të shkëlqyer.

Albert Einstein lindi në Ulm, Gjermani në mars 1879 nga Pauline dhe Hermann Einstein. Si një fëmijë i vogël, prindërit e tij mendonin se ai kishte një paaftësi në të mësuar dhe u konsultuan me një mjek. Ajnshtajni nuk filloi të fliste deri në moshën 2-vjeçare, dhe më pas vazhdonte të përsëriste fraza me vete deri në moshën 7-vjeçare. Kjo ekscentricitet e bëri shërbëtoren e familjes t’i jepte atij pseudonimin tallës “memeci”, në një kthesë krejtësisht ironike të fëmijërisë së Ajnshtajnit.

Edukimi i tij formal filloi në Peterschull, një shkollë fillore katolike në Mynih, ku ia doli mirë, megjithëse i përçmonte metodat e mësimdhënies që përdoreshin atëherë dhe kishte probleme me disa nga mësuesit e tij, të cilët vazhduan në gjimnaz.

“Stili i mësimdhënies në shumicën e lëndëve ishte i neveritshëm për të. Për më tepër, mësuesi i shtëpisë së tij nuk ishte shumë i sjellshëm me të”, kujton motra e tij e vogël Maria Einstein, e njohur si Maya, në një skicë biografike të vëllait të saj. Megjithatë, notat e tij ishin mjaft të shkëlqyera për ta lejuar atë të ndiqte gjimnazin Luitpold kur ishte 9 vjeç, ku filloi të studionte llogaritjen në moshën 12-vjeçare. Por tre vjet më vonë ai la shkollën dhe u transferua në Itali për të shmangur shërbimin e detyrueshëm ushtarak në Gjermani dhe për të qenë me familjen e tij që kishte shkuar atje për shkak të punës së Hermann.

Pasi Albert Einstein u transferua me familjen e tij në Itali, ai mori provimin pranues EFT në Cyrih në moshën 16 vjeçare pa diplomë të shkollës së mesme dhe ndërsa shkëlqeu në matematikë dhe fizikë, ai dështoi në shumë të tjera, përfshirë frëngjisht dhe biologji. Më pas Ajnshtajni mbaroi shkollën e mesme në Zvicër (ku mori nderime) dhe në moshën 17-vjeçare u pranua në universitet.

Jo vetëm që Ajnshtajni mori nota të mira gjatë karrierës së tij akademike, por besohet se ka një IQ shumë të lartë. Megjithëse nuk është testuar kurrë, studiuesit kanë arritur në përfundimin se IQ-ja e vlerësuar e Albert Ajnshtajnit është rreth 160, duke e renditur atë në vendin e 99-të në histori. Megjithatë, miti se Ajnshtajni ishte një student i keq e mundoi atë si gjatë jetës së tij ashtu edhe pas vdekjes së tij.

LEXO EDHE:

Back to top button