A janë frutat dhe perimet e freskëta gjithmonë më të shëndetshme se të ngrira?

Sipas rezultateve të një hulumtimi të fundit, frutat dhe perimet e ngrira janë në shumë raste shumë më ushqyese se ato të freskëta, sepse produktet e freskëta mund të humbasin vitaminat kur qëndrojnë në frigorifer për një kohë të gjatë.

Autorët e këtij hulumtimi në Journal of Food Composition and Analysis gjurmuan se sa shpesh njerëzit blejnë dhe hanë fruta dhe perime dhe gjatë një periudhe prej më shumë se dy vjetësh matën përbërjen ushqyese të tre llojeve të produkteve: të freskëta, të ngrira dhe ushqimet e ruajtura në. frigorifer për disa ditë.

Testet janë bërë në brokoli, lulelakër, misër, bishtajore, spinaq, boronica dhe luleshtrydhe.

Shkencëtarët krahasuan përqendrimin e tre lëndëve ushqyese kryesore në fruta dhe perime: Vitamina C, Vitamina A dhe acidi folik.

Këto tre lëndë ushqyese janë të tretshme në ujë, kështu që ato janë të lehta për t’u studiuar.

Në teste, frutat dhe perimet e ngrira ia kalonin ushqimeve të freskëta të ruajtura në frigorifer.

“Rezultatet e këtij studimi nuk mbështesin pikëpamjen e zakonshme të konsumatorit se ushqimi i freskët ka më shumë vlera ushqyese sesa ushqimi i ngrirë”, thanë autorët e studimit.

Prodhimet e freskëta zakonisht përmbajnë më shumë lëndë ushqyese menjëherë pas vjeljes, por ato lëndë ushqyese fillojnë të zhduken pasi frutat dhe perimet janë mbledhur, paketuar dhe tregtuar.

Në kohën kur arrijnë në tryezën tonë, ata tashmë kanë humbur shumë nga vlerat e tyre ushqyese në krahasim me ushqimet e ngrira menjëherë pas korrjes.

Megjithatë, gjëja më e rëndësishme është sasia e frutave dhe perimeve që hani gjatë ditës, qofshin ato të freskëta apo të ngrira, ndaj mos harroni porcionet e vitaminave në të tre vaktet.

LEXO EDHE:

Back to top button