A ka një planet gjigant të nëntë të fshehur në Sistemin tonë Diellor?

Sistemi ynë diellor është një vend mjaft intensiv. Ka miliona objekte që lëvizin përreth, nga planetët, hënat, kometat dhe asteroidet, dhe çdo vit ne zbulojmë më shumë objekte (zakonisht asteroidë të vegjël ose kometa të shpejta) që është shtëpia e Sistemit Diellor.

Astronomët kishin gjetur tetë planetë të mëdhenj deri në vitin 1846, por kjo nuk na pengon të kërkojmë më shumë.

Në 100 vitet e fundit, ne kemi gjetur trupa më të vegjël të largët që ne i quajmë planetë xhuxh, siç e klasifikojmë tani Plutonin.

Zbulimi i disa prej këtyre planeteve xhuxh na ka dhënë arsye të besojmë se diçka tjetër mund të fshihet në periferi të Sistemit Diellor.

A është e mundur të ekzistojë një planet i nëntë?

Ka një arsye të mirë pse astronomët shpenzojnë qindra orë duke u përpjekur për të gjetur vendndodhjen e planetit të nëntë, i njohur gjithashtu si “Planeti Nëntë” ose “Planeti X”. Dhe kjo sepse sistemi diellor siç e njohim ne me të vërtetë nuk ka kuptim pa të, shkruan Science Alert .

Çdo objekt në sistemin tonë diellor rrotullohet rreth diellit. Disa lëvizin shpejt dhe disa lëvizin ngadalë, por të gjithë lëvizin sipas ligjeve të gravitetit.

Sa më e rëndë të jetë diçka, aq më shumë gravitet ka dhe graviteti i një planeti është aq i madh sa ndikon në mënyrën se si gjërat lëvizin rreth tij.

Kjo është ajo që ne e quajmë “forca gravitacionale”. Forca gravitacionale e Tokës është ajo që mban gjithçka në tokë.

Gjithashtu, Dielli ynë ka tërheqjen më të madhe gravitacionale nga çdo objekt në Sistemin Diellor, dhe kjo është në thelb arsyeja pse planetët rrotullohen rreth tij.

Nëpërmjet të kuptuarit tonë të forcës gravitacionale, ne marrim të dhëna më të mëdha për një Planet X të mundshëm.

Sjellje të papritura

Kur shikojmë objekte vërtet të largëta, siç janë planetët xhuxh përtej Plutonit, zbulojmë se orbitat e tyre janë paksa të papritura.

Ata lëvizin në orbita shumë të mëdha eliptike, janë të grumbulluara së bashku dhe ekzistojnë në një kënd në krahasim me pjesën tjetër të Sistemit Diellor.

Kur astronomët përdorën kompjuterë për të modeluar forcat gravitacionale të nevojshme që këto objekte të lëviznin në këtë mënyrë, ata zbuluan se do të kërkonte një planet të paktën dhjetë herë më të madh se Toka.

Është një zbulim mjaft emocionues, por të gjithë po pyesin – ku është ai planet?

Shkencëtarët anembanë botës kanë vite që kërkojnë prova të dukshme të Planetit X.

Bazuar në modelet kompjuterike, Planeti X vlerësohet të jetë të paktën 20 herë më larg nga Dielli se Neptuni.

Shkencëtarët përpiqen ta zbulojnë atë duke kërkuar dritën e diellit që mund ta reflektojë atë, ashtu si hëna shkëlqen natën nga rrezet e diellit të reflektuara.

Megjithatë, për shkak se Planeti X është shumë larg nga Dielli, pritet të jetë shumë i zbehtë dhe i vështirë për t’u parë edhe me teleskopët më të mirë në Tokë.

LEXO EDHE:

Back to top button