A mund të ndikojë hidratimi i tepërt në shëndetin mendor?


Dehidratimi mund të shkaktojë dhimbje koke dhe disa probleme fiziologjike, dhe të moshuarit kryesisht janë në rrezik.

Sipas një studimi të ri, hidratimi i tepërt mund të shkaktojë dhimbje koke, letargji, marramendje dhe shumë gjendje të tjera, varësisht se sa e rëndë është.

“Ndërsa plakemi, furnizimi ynë me ujë zvogëlohet për shkak të një uljeje të masës muskulore, veshkat tona më pas mbajnë më pak ujë, dhe sinjalet hormonale që shkaktojnë etjen dhe motivojnë marrjen e ujit bëhen të mashtruar”, shpjegon Hillary Betankort.

Njerëzit e moshuar gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të dëmtimit të aftësive njohëse. Për të matur nivelin e hidratimit të secilit pjesëmarrës, studiuesit vëzhguan përqendrimin e substancave dhe komponimeve të ndryshme në gjakun e tyre, përfshirë natriumin, kaliumin, glukozën dhe azotin e uresë. Të gjithë pjesëmarrësit kaluan gjithashtu teste të funksionit njohës.

Në pamje të parë, studiuesit gjetën një korrelacion midis hidratimit të duhur dhe rezultateve të mira në testet e funksionit njohës.

Sidoqoftë, rezultatet u bënë më pak të qarta pasi studiuesit e rregulluan analizën e tyre te faktorët konfuzë.

“Kur kemi llogaritur vitet, arsimin, orët e gjumit, nivelin e aktivitetit fizik dhe statusin e diabetit dhe kemi analizuar të dhënat veçmas për burrat dhe gratë, shoqata me statusin e hidratimit dhe marrjen e ujit u zvogëlua”, tha Betankort.

Megjithëse lidhja midis niveleve të hidratimit dhe performancës njohëse te burrat e moshuar mbetet një mister, bashkautori i studimit profesori Asher Rosinger këshillon që të rriturit të mos rrezikojnë shëndetin e tyre dhe të lënë pas dore hidratimin e duhur të trupit.

LEXO EDHE:

Back to top button