ADN-ja e lashtë ka zbuluar se si evropianët i shpëtuan zhdukjes 20,000 vjet më parë

ADN-ja e lashtë ka zbuluar se si evropianët i shpëtuan zhdukjes 20,000 vjet më parë

ADN-ja e nxjerrë nga kockat e mbi 350 njerëzve që kanë jetuar dhjetëra mijëra vjet më parë ka zbuluar kapituj të panjohur më parë të parahistorisë evropiane.

Të dhënat e reja identifikojnë grupet e gjuetarëve-mbledhësve që jetuan para dhe pas një prej katastrofave më të këqija të kontinentit, Maksimumit të Fundit Glacial, kur akulli mbuloi pjesën më të madhe të Evropës 19,000 deri në 25,000 vjet më parë.

Gjatë asaj periudhe, akulli mbuloi pjesë të mëdha të kontinentit kryesisht të pabanuar. Shkencëtarët besojnë se 100,000 njerëz jetonin në Evropën Perëndimore dhe Qendrore përpara Ngrirjes së Madhe. Ardhja e akullit dhe rënia shoqëruese e temperaturës shkatërruan popullsinë njerëzore, duke lënë vetëm grupe të vogla të izoluara prej rreth 50 personash. Për evropianët e lashtë, ishte një ngjarje pothuajse apokaliptike.

Një studim i fundit paraqet të dhëna të reja gjenetike nga 116 njerëz nga 14 vende. Studimi përfshin ardhjen e Homo sapiens-it të parë në Evropë (rreth 45,000 vjet më parë) në rreth 3,200 pes, kur njerëzit në të gjithë kontinentin iu përshtatën një stili jetese bujqësore. Ky ndryshim lejoi që qytetërimi të lulëzonte dhe t’i jepte fund stilit të jetesës nomade unike për speciet tona.

Vala e parë e Homo sapiens që mbërriti në Evropë nga Afrika u takua me Neandertalët. Ata u përzien me Neandertalët dhe patën fëmijë, por në mënyrë misterioze vdiqën pa lënë gjurmë gjenetike tek evropianët e sotëm. Neandertalët gjithashtu u zhdukën rreth 40,000 vjet më parë për arsye të panjohura, por lanë pas disa “pika” të ADN-së te njerëzit e sotëm jashtë Afrikës.

Një studim i ri tregon se përpara Epokës së Akullnajave, Evropa ishte e ndarë në dy linja kryesore të Homo sapiens që erdhën nga valët e njëpasnjëshme të migrimit. Grupe me paraardhës nga Rusia Perëndimore jetonin në Italinë e sotme, Austrinë dhe Republikën Çeke. Spanja dhe Franca dominoheshin nga grupe të tjera, rrënjët e të cilave janë të paktën 35,000 vjet të vjetra dhe janë nga Belgjika e sotme.

Shkencëtarët më parë mendonin se me fillimin e Epokës së Akullnajave, njerëzit migruan në jug. Kështu, Pirenejtë dhe Alpet funksionuan si barriera akulli që mbronin njerëzit që tashmë jetonin në Gadishullin Iberik dhe Apenin dhe penguan të tjerët të migronin në jug. Të dhënat gjenetike tani tregojnë se popullata njerëzore e Gadishullit Apenin ka vdekur.

“Është një fakt brutal,” thotë Vanessa Villalba-Muco, një biologe molekulare spanjolle në Institutin Max Planck për Antropologjinë Evolucionare në Gjermani. Villalba-Muco, bashkautor i studimit, shton: “Popullsia u zëvendësua plotësisht dhe ne ende nuk e dimë pse ndodhi kjo.”

Një tjetër studim i fundit i botuar në Nature Ecology and Evolution analizoi mbetjet e një prej të mbijetuarve të njohur të akullnajave. Arkeologët kanë gjetur një dhëmb nga një burrë i rritur në shpellën Malalmuerso në Granada, në jug të Spanjës, nën mure të zbukuruara me imazhe kuajsh. Bardhësia dhe shëndeti i mirë i dhëmbëve të tyre ishin tipare dalluese të atyre evropianëve, pasi ushqimet që shkaktojnë prishjen e dhëmbëve, si ëmbëlsirat dhe buka, nuk ishin shpikur ende.

Analiza e këtyre mbetjeve tregon se ky njeri jetoi 23,000 vjet më parë, duke mbijetuar më të keqen e epokës së fundit të akullit. ADN-ja tregon se ai kishte lidhje me gjuetarët-mbledhës që jetonin para të ftohtit. Më e rëndësishmja, trashëgimia e saj gjenetike i mbijetoi Epokës së Akullnajave dhe është ende e pranishme te evropianët e sotëm, megjithëse e holluar në masë të madhe pas mijëra vitesh përzierjeje dhe ripërzierjeje.

“Kjo punë konfirmon se Gadishulli Iberik dhe Franca jugore janë të vetmet strehë të njohura për të mbijetuarit e epokës së fundit të akullit,” thotë gjenetisti Carles Laluesa-Fox, bashkëautor i këtij studimi tjetër me Villalba-Muco. “Ne kemi zbuluar tashmë nga mbetjet e Gadishullit Iberik se ishte i vetmi vend ku jetonin shumë kafshë, si ariu i murrmë, iriqët dhe llojet e pemëve, duke përfshirë lisin. Tani e dimë se i lejoi evropianët e asaj kohe të mbijetonin gjithashtu”.

Një dhëmb i gjetur në shpellën Malalmuerso dha gjenetikë të lidhur me kulturën Solutrecan. Është i njohur për prodhimin e tij të avancuar të veglave, hojet dhe shigjetat, si dhe përshkrimet e tij artistike të kafshëve dhe skenave të tjera unike evropiane. Analiza gjenetike zbuloi se kjo kulturë rrjedh nga Homo sapiens-i i hershëm evropian – kultura Aurignacian – e cila prodhoi disa nga artet parahistorike më të hershme dhe më elegante, si ai i gjetur në shpellën Chauvet në Francë.

Studimi konfirmoi mungesën e kontaktit midis Gadishullit Iberik dhe Afrikës Veriore, megjithëse Epoka e Akullnajave ngushtoi ngushticën e Gjibraltarit. Pas maksimumit të fundit akullnajor, banorët e Gadishullit Iberik lanë strehimin e tyre dhe filluan të popullojnë pjesën tjetër të Evropës. Në atë kohë, një prejardhje e re njerëzore ishte shfaqur me rrënjë nga Ballkani dhe Anadolli në Turqinë e sotme. Ata u vendosën shpejt në Itali dhe u përhapën në pjesën tjetër të kontinentit derisa u bënë linja e re dominuese në Evropë, kultura Magdalene, e njohur për shpellat e saj parahistorike si Altamira Bison në Spanjën Veriore.

Rreth 9000 vjet më parë, një revolucion i ri njerëzor ndodhi në Evropë kur emigrantët nga Mesopotamia sollën bujqësi, blegtori dhe një mënyrë jetese të ulur. Shumë fise nomade gjuetie u përzien me kolonët e rinj dhe adoptuan mënyrën e tyre të jetesës. Të tjerët mbetën besnikë ndaj traditave të tyre nomade dhe mbijetuan në grupe më të vogla e të izoluara. Rindërtimi i ADN-së ilustron karakteristikat fizike të nomadëve që jetuan më pak se 14,000 vjet më parë. Ata në Evropën Jugore kishin lëkurë të errët dhe sy blu, ndërsa ata në veri kishin lëkurë të zbehtë dhe sy të errët.

Roberto Risch, një shkencëtar prehistorik në Universitetin Autonom të Barcelonës, vë në dukje rëndësinë e këtyre dy studimeve të reja, të cilat ofrojnë një pasqyrë të një epoke pa prova të shkruara përmes veglave prej guri, enëve, pikturave dhe mbetjeve njerëzore. Përparimet në analizën e ADN-së na lejojnë të hedhim poshtë teoritë dhe të konfirmojmë të tjerat.

“Më e rëndësishmja, këto studime tregojnë se njerëzit e asaj kohe në thelb ishin si ne”. Përballë ndryshimeve klimatike që ndodhën me shpejtësi brenda një brezi, mënyra se si disa grupe reaguan dhe morën vendime sociale që përcaktuan fatin e tyre. Ata që vendosën të qëndronin dhe të mohonin atë që po ndodhte, ata u zhdukën”, tha Risch, sipas El País në spanjisht.

LEXO EDHE:

Back to top button