ADN-ja e lashtë zbulon prova të reja, duke ndryshuar atë që dimë për evolucionin njerëzor

ADN-ja e lashtë zbulon prova të reja, duke ndryshuar atë që dimë për evolucionin njerëzor

Dëshmitë e reja të ADN-së të gjetura në sedimentin nga Shpella Denisova në Siberi tregojnë se mund të ketë qenë një vend takimi i zakonshëm me Neandertalin, Denisova dhe Homo sapiens. A mund të ketë ndryshuar kjo evolucionin tonë si njerëz modernë?

Në botën e antropologjisë, është e njohur për dy dekada që paraardhësit tanë neandertalë dhe denisovanë dikur kanë banuar në shpellën Denisova, e cila ndodhet lart në malet e Siberisë. Gjatë viteve, shkencëtarët kanë gërmuar eshtra, dhëmbë, vegla guri dhe bizhuteri që datojnë 300,000 vjet më parë. Megjithatë, në një studim të fundit në revistën Nature, prova të reja janë shfaqur se njerëzit modernë mund të kenë mbivendosur me paraardhësit tanë dhe në të njëjtën shpellë.

Elena Zavala, një antropologe evolucionare në Institutin Max Planck në Gjermani dhe bashkëautore e studimit, tha për Business Insider se, “ne tani kemi provat e para të drejtpërdrejta për praninë e njerëzve të lashtë modern në vend.” A mund të ishin përzier dhe ndërthurur paraardhësit tanë, duke çuar në speciet dhe evolucionin teknologjik të asaj që jemi sot?

Sipas studimit, provat që tregojnë për të gjitha këto bazohen në një analizë të ADN-së së lashtë të nxjerrë nga mbi 700 mostra dheu në dyshemenë e shpellës nëpër tre dhomat e saj. Një e katërta e mostrave përmbanin ADN-në e homininës nga copa mikroskopike të flokëve, lëkurës dhe feçeve të njeriut që ishin përzier me tokën. U gjetën gjithashtu ADN të tjera nga qentë, arinjtë, hienat dhe kuajt e lashtë. ADN-ja nga të tre speciet u gjet në shtresën e tokës që është midis 45,000 dhe 22,000 vjeçare, gjë që i bën studiuesit të mendojnë se të gjitha mbivendosen në këtë shpellë.
Katerina Douka, një arkeologe që nuk ishte e përfshirë në studim, i tha Science këtë. “Nuk mund të mendoj për një vend tjetër ku tre specie njerëzore kanë jetuar në kohë.”

250,000 vjet më parë: Denisovanët pushtuan shpellën
190,000 vjet më parë: Ndryshimi i klimës për shkak të ngrohjes globale dhe mbërritjes së Neandertalëve
190,000 – 130,000 vjet më parë: Denisovanët dhe Neandertalët ndajnë shpellën
130,000 – 100,000 vjet më parë: Neandertalët ishin banorët e vetëm
100,000 vjet më parë: Popullsia e dytë e Denisovanëve u shfaq dhe bashkëjetoi me Neandertalët deri në 78,000 vjet
45,000 vjet më parë: Homo sapiens-ët e parë mbërritën dhe provat e reja tregojnë se ata jetonin mes Denisovëve dhe Neandertalëve në të njëjtën kohë.

Por pse kjo shpellë? Zavala tha për Business Insider, “Është interesante që Denisovanët dhe Neandertalët vazhduan të ktheheshin në shpellë sepse ajo ndodhet në fund të asaj që mendohet të jetë kufiri gjeorgrafik i tyre.” Kjo shpellë mund të ketë qenë përgjatë rrugës së migrimit midis Evropës dhe Azisë./discovery/

LEXO EDHE:

Back to top button