Të gjithë e shmangim këtë pjesë të shalqirit dhe nuk duhet: supozohet të jetë shumë i shëndetshëm

Të gjithë e shmangim këtë pjesë të shalqirit dhe nuk duhet: supozohet të jetë shumë i shëndetshëm

Farat e shalqirit, një efekt anësor i anashkaluar shpesh i shijimit të këtij fruti me lëng, janë në fakt një thesar i vërtetë për pak.

Shumë njerëz pyesin nëse është e sigurt të hanë fara shalqini, por e vërteta është se ato supozohet se janë shumë të shëndetshme. Qofshin të zeza apo të bardha, farat e shalqirit mund të sjellin shumë përfitime për shëndetin tuaj.

Për shembull, farat e bardha në shalqi janë në fakt fara të papjekura të vendosura në pallto të bardha. Edhe pse mund të mos duken si një farë klasike, këto fara të bardha përmbajnë disa përbërës ushqyes, si magnez, hekur, folate dhe niacinë. Nga ana tjetër, farat e zeza janë fara të pjekura, pjellore që mund të mbijnë dhe të rriten në një bimë shalqini nëse i mbillni. Të dy llojet e farave janë plotësisht të ngrënshme dhe kalojnë përmes sistemit tuaj të tretjes si fibër e patretshme, duke i siguruar trupit tuaj lëndë ushqyese të dobishme që janë të mira për shëndetin.

Edhe pse farat e shalqinit janë të dobishme, është e rëndësishme të theksohet se konsumimi i tepërt mund të çojë në disa efekte anësore, veçanërisht te njerëzit me trakte të ndjeshme të tretjes. Shumë fara mund të shkaktojnë kapsllëk ose shqetësime gastrointestinale, për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave. Megjithatë, nuk ka të dhëna të sakta për kufirin e sigurt të konsumimit të farave të shalqirit.

Për më tepër, jo vetëm farat e shalqirit janë të ngrënshme dhe të mira për shëndetin, por edhe farat e frutave të tjera si kastraveci, shega dhe frutat e dragoit. Megjithatë, duhet të shmangni ngrënien e lëvozhgës së qershive, mollëve dhe kajsive, të cilat mund të jenë të dëmshme për trupin.

Kështu që herën tjetër që të shijoni një shalqi freskues, dijeni se farat janë pjesë e përvojës dhe sjellin përfitime për trupin tuaj.

LEXO EDHE:

Back to top button