Ajri i ndotur është i dëmshëm në të gjitha fazat e jetës, jo vetëm në pleqëri

Ajri i ndotur është i dëmshëm në të gjitha fazat e jetës, jo vetëm në pleqëri

Ndotja e ajrit është e dëmshme për njerëzit në të gjitha fazat e jetës, duke përfshirë fazën më të hershme. Përveç kësaj, ndotja e ajrit çon edhe në uljen e numrit të spermatozoideve, ka treguar një studim i ri.

Hulumtimi shqyrtoi rezultatet e 35,000 studimeve gjatë 10 viteve të fundit mbi ndikimin e ndotjes së ajrit. Është treguar se ndotja e ajrit shkakton dëm që nga para lindjes deri në pleqëri. Shkencëtarët nga Grupi i Kërkimeve Mjedisore në Imperial College në Londër arritën në përfundimin se PM2.5 dhe grimcat e dioksidit të azotit, që të dyja vijnë nga shkarkimi i automjeteve, janë veçanërisht të dëmshme.

Shumica e kërkimeve mbi ndotjen e ajrit fokusohen në numrin e vdekjeve të parakohshme që shkakton, por më pak e konsiderojnë efektin e tij në të gjitha fazat e jetës. Gjatë shtatzënisë, ajri i ndotur dëmton zhvillimin e fetusit dhe mund të shkaktojë peshë të ulët të lindjes dhe abort të padëshiruar. Tek meshkujt, mund të shkaktojë ulje të numrit të spermës.


Foto: Pixabay

Tek fëmijët, ndotja e ajrit mund të ngadalësojë zhvillimin e mushkërive, të shkaktojë astmë dhe të ndikojë në presionin e gjakut, aftësitë njohëse dhe shëndetin mendor. Në pleqëri, ajri i ndotur rrit mundësinë e vdekjes së hershme për shkak të zhvillimit të sëmundjeve kronike, kancerit dhe goditjes në tru.

– Ndoshta gjetjet e reja më të rëndësishme janë provat që lidhen me ndikimin e ndotjes së ajrit në shëndetin e trurit, duke përfshirë shëndetin mendor dhe demencën, si dhe ndikimet e hershme të jetës që mund të çojnë në probleme shëndetësore në të ardhmen në popullatë. Të dyja paraqesin kosto të konsiderueshme, por aktualisht të paqarta për shoqërinë dhe ekonominë – shkruan autorët.

LEXO EDHE:

Back to top button