Ana e errët e kafshës më të lumtur në botë

Quokka është një marsupial që jeton në Australinë Perëndimore dhe veçanërisht në ishullin Rottnest. Njihet për natyrën e saj miqësore dhe kurioze deri në atë masë sa që quhet “kafsha më e lumtur në botë”. Ishulli Rottnest është kthyer në një atraksion turistik pikërisht për shkak të pranisë së tij.

Karakteristikat

Quica është një kafshë e vogël, me gjatësi rreth 40-54 centimetra dhe peshë prej 2,5 deri në 5 kilogramë. Ka një pamje të ëmbël dhe miqësore, me sy të mëdhenj të zinj dhe një surrat të shkurtër. Leshi i tij është gri-kafe me njolla më të errëta në shpinë.

Socialiteti

Një nga tiparet më karakteristike të kuokkës është sjellja e saj e shoqërueshme. Dihet se u afrohet njerëzve pa frikë, shpesh nga kurioziteti për të gjetur ushqim.

Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se quokka është një kafshë e egër dhe nuk duhet të ushqehet ose preket nga njerëzit.

Habitati dhe ushqimi

Quokka është një kafshë nate dhe i kalon orët e ditës duke pushuar në hije ose në mes të vegjetacionit të dendur. Ushqehet kryesisht me bimë, por mund të ushqehet edhe me insekte, fara dhe kafshë të vogla. Fatkeqësisht, quokka është një specie e rrezikuar për shkak të shkatërrimit të habitatit të saj natyror, gjuetisë dhe pranisë së kafshëve grabitqare të futura si dhelpra dhe macet e egra. Përpjekjet për ruajtjen janë duke u zhvilluar për të mbrojtur këtë specie, duke përfshirë krijimin e parqeve dhe rezervave të mbrojtura dhe promovimin e turizmit të qëndrueshëm.

Ana e erret

Kjo kafshë e vogël e lezetshme ka gjithashtu një anë të errët: kur kërcënohet nga një grabitqar, femra kuokka lëshon të vegjlit e saj për të bërë një arratisje të sigurt. Ashtu është, ai vetëm ikën dhe i lë! Kjo brejtës e vogël australian nuk e ka problem të sakrifikojë të vegjlit e saj për të shpëtuar veten; ai i përdor ato si një devijim për t’i blerë vetes kohë. Natyra është e çuditshme.

LEXO EDHE:

Back to top button