Anijet e lashta kineze zbulojnë detaje të Rrugës së Mëndafshit

Anijet e lashta kineze zbulojnë detaje të Rrugës së Mëndafshit

Shkencëtarët kinezë kanë nisur gërmimin e dy anijeve të mbytura kineze 500-vjeçare në Detin e Kinës Jugore, të mbushura me porcelan dhe dru.

Porcelani daton që nga dinastia Ming, dhe mbetjet janë gjetur në brigjet e Kinës në Detin e Kinës Jugore. Gërmimi u konfirmua nga Administrata Kombëtare e Trashëgimisë Kulturore të Kinës (NCHA) dhe përfaqëson një arritje të madhe të arkeologjisë në det të thellë.

Në prill 2018, u nisën dy projekte kërkimore për të studiuar mbytjet e vjetra të anijeve dhe u gjetën gjithashtu disa anije të mbytura që datojnë nga epoka Ming. Disa prej tyre janë të mbushura me porcelan dhe dru, ndërsa njëra përmban më shumë se 100,000 copë porcelani në gjendje të mirëmbajtur.

Mbetjet ndodhen në një thellësi prej rreth 1500 metrash përgjatë shpatit verior të Detit të Kinës Jugore dhe tregojnë drejtimin e anijeve që lëvizin në drejtime të kundërta.

NCHA organizoi shpejt, bëri një plan dhe mbrojti dhe restauroi reliket kulturore të gërmuara.

Anijet 1 dhe 2 kanë tërhequr vëmendjen e veçantë të arkeologëve, pasi datojnë mes viteve 1488 dhe 1521 dhe tregojnë llojin e tregtisë që bëhej në të ashtuquajturën Rruga e Mëndafshit. Drejtori i departamentit të arkeologjisë së NCHA, Jan Yalin, tha se reliket nga Wreck Nr. 1 janë të shpërndara në shtratin e detit në një sipërfaqe prej rreth 10 kilometra katrorë.

“Reliktet e ruajtura mirë kanë vlerë të madhe historike, shkencore dhe artistike. Mund të jetë një zbulim arkeologjik i klasit botëror. “Zbulimet janë një pjesë kryesore e provës për ekzistencën e Rrugës së Mëndafshit Detar, si dhe një përparim i madh në studimin historik të tregtisë, navigimit dhe porcelanit të Kinës jashtë shtetit,” tha Yan.

Nga mesi i qershorit, studiuesit shpresojnë të vlerësojnë shpërndarjen e dy rrënojave dhe të planifikojnë mbledhjen e gjerë të të dhënave në vend, ndoshta duke marrë mostra nga reliket dhe përbërjen e shtratit të detit rreth tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button