Arabia Saudite lëshoi ​​një paralajmërim për pelegrinët: Përgatituni për nxehtësinë ekstreme

Arabia Saudite lëshoi ​​një paralajmërim për pelegrinët: Përgatituni për nxehtësinë ekstreme

Arabia Saudite ka njoftuar se pelegrinët që do të shkojnë në Haxh këtë vit do të duhet të përballen me temperatura shumë të larta prej 44 gradë Celsius. Vitin e kaluar, mijëra njerëz pësuan goditje nga nxehtësia gjatë këtij udhëtimi të shenjtë.

Kreu i Qendrës Kombëtare Meteorologjike, Ayman Ghulam, tha në një konferencë për shtyp se kushtet e pritshme të motit gjatë Haxhit do të përfshijnë temperatura mesatare që do të jenë një e gjysmë deri në dy gradë më të larta se normalja në Mekë dhe Medinë. Parashikimet tregojnë gjithashtu një lagështi relative prej 25 për qind, një mundësi minimale për reshje shiu dhe një temperaturë maksimale 44 gradë.

Haxhi, i cili fillon më 14 qershor, është një nga pesë shtyllat e Islamit. Çdo mysliman që ka mundësi financiare është i obliguar ta kryejë haxhin të paktën një herë në jetë. Ky rit përfshin një sërë ritualesh që zhvillohen gjatë katër ditëve në dhe rreth Mekës, në pjesën perëndimore të Arabisë Saudite, raportojnë mediat.

Vitin e kaluar, mbi 1.8 milion myslimanë morën pjesë në Haxh. Shifrat zyrtare tregojnë se më shumë se 2000 njerëz pësuan goditje nga nxehtësia pasi temperaturat arritën në 48 gradë Celsius. Megjithatë, numri aktual i rasteve të goditjes nga nxehtësia mund të jetë shumë më i lartë sepse shumë të sëmurë nuk kërkuan ndihmë mjekësore.

Të paktën 240 njerëz vdiqën gjatë Haxhit të vitit të kaluar, shumë prej tyre nga Indonezia. Arabia Saudite nuk ka publikuar statistika për numrin e vdekjeve, por zyrtarët po ndërmarrin hapa për të reduktuar efektet e të nxehtit. Këto hapa përfshijnë ngritjen e tendave me ajër të kondicionuar dhe sistemeve të ftohjes së ajrit për ta bërë më të lehtë qëndrimin e pelegrinëve gjatë temperaturave të larta.

Pelegrinët këshillohen të jenë të përgatitur mirë për kushtet ekstreme të motit, duke përfshirë veshjen e veshjeve të lehta, pirjen e shumë lëngjeve dhe shmangien e ekspozimit të drejtpërdrejtë të diellit. Këto masa janë vendimtare për të shmangur problemet shëndetësore dhe për të siguruar kryerjen e sigurt dhe paqësore të riteve të haxhit.

LEXO EDHE:

Back to top button