Arkeologët në mëdyshje nga një anomali e çuditshme e varrosur pranë piramidave të Gizës

Ngadalë, por me siguri, toka po nxjerr sekretet e saj në sipërfaqe. Historia që shtrihet nën rërë zbulohet pak nga pak nga teknologjia. Megjithatë, edhe në një zonë të eksploruar mirë, disa mistere mund të hutojnë ekspertët

Pranë Piramidave të Mëdha të Egjiptit, radarët depërtues në tokë dhe tomografia e rezistencës elektrike kanë zbuluar një strukturë të madhe me dy pjesë të varrosur nën një varrezë, e shtrirë atje e paprekur për më shumë se 4000 vjet.

Nën Varrezat Perëndimore, në perëndim të Piramidave të Mëdha, skanerët zbuluan një strukturë të cekët në formë të shkronjës latine “L”, me përmasa 10 me 15 metra dhe rreth dy metra nën sipërfaqe.
Por nën të, duket se ka një strukturë tjetër, shumë më të madhe. Në një thellësi prej 3,5 deri në 10 metra, dhoma mbulon një sipërfaqe prej rreth 100 metrash katrorë.

Shkencëtarët nuk e dinë se çfarë janë këto struktura, por prania e tyre mund të zbulojë informacione të reja për vetë kompleksin piramidale, si dhe për ndërtuesit e tij.

Një pjesë e Varrezave Perëndimore ka qenë gjithmonë me interes të veçantë për studiuesit. Ndërsa pjesa më e madhe e varrezave është e mbushur me varre dhe varre, një pjesë drejtkëndëshe është, të paktën në sipërfaqe, djerrë dhe pa asnjë shenjë.

Të udhëhequr nga arkeologu Motoyuki Sato i Universitetit Tohoku të Japonisë, ekipet japoneze dhe egjiptiane iu përkushtuan studimit të asaj pjese të veçantë toke.

Radari i thellësisë funksionon duke dërguar valë radio në tokë dhe më pas duke i matur ato kur të kthehen prapa. Materialet me dendësi dhe përbërje të ndryshme nën sipërfaqe reflektojnë valët në mënyra të ndryshme, që do të thotë se kjo teknologji mund të përdoret për të hartuar strukturat nëntokësore dhe formacionet gjeologjike.

Tomografia e rezistencës elektrike funksionon në mënyrë të ngjashme duke zbuluar ndryshimet në rezistencën elektrike të materialeve të ndryshme nëntokësore.

Duke përdorur këto dy teknika, ata zbuluan një sërë formash që ka shumë pak gjasa të kenë ndodhur natyrshëm.

Struktura më e thellë është pak më e vështirë për t’u studiuar. Duket se është e mbushur me diçka që i largon valët jashtëzakonisht mirë, si rëra, ose është plotësisht bosh. Meqenëse ata nuk mund të identifikojnë saktësisht se çfarë është, ata e kanë etiketuar atë një “anomali” tani për tani.

Përputhja e dy strukturave është gjithashtu domethënëse, pasi ata besojnë se pjesa më e cekët mund të përfaqësojë hyrjen në dhomë. Duke pasur parasysh vendndodhjen e strukturës, një shpjegim është logjik.

“Nga këto rezultate ne konkludojmë se strukturat që shkaktojnë anomalitë mund të jenë mure vertikale gëlqerore ose hapje që çojnë në një varr.” Një hetim i detajuar do të ishte i nevojshëm për të konfirmuar këtë mundësi”, përfundoi ekipi arkeologjik në një studim të botuar në Archaeological Prospection.

LEXO EDHE:

Back to top button