Asteroidi i goditur nga NASA la një gjurmë 10,000 kilometra të gjatë

Një foto e re e bërë me teleskop në Kili tregoi se dy ditë pas përplasjes me anijen kozmike DART, asteroidi Dimorphos  la një gjurmë 10,000 kilometra të gjatë, raportoi BBC.

Teleskopët hapësinorë të famshëm më parë Hubble dhe James Webb regjistruan momentin kur anija kozmike e NASA-s u përplas me një asteroid me një shpejtësi prej 22,531 km/h. Kjo është përpjekja e parë për të ndryshuar drejtimin e lëvizjes së një kërcënimi të mundshëm ndaj Tokës.

Asteroidët mbi të cilët po teston NASA nuk paraqesin kërcënim për planetin tonë dhe kjo i bën ata të përsosur për këtë qëllim.

Imazhi i ri tregon se asteroidi la një gjurmë mijëra kilometra të gjatë. Fotoja është bërë dy ditë pas goditjes nga Teleskopi Kërkimor Astrofizik Jugor (Soar) në Kili. Gjurma pritet të jetë edhe më e gjatë derisa të shpërbëhet dhe të duket si pjesa tjetër e pluhurit hapësinor që noton në ajër. Megjithatë, ai do të monitorohet nga afër në javët dhe muajt e ardhshëm.

Misioni DART vlen 325 milionë dollarë.

LEXO EDHE:

Back to top button