Astronautët kanë një aftësi të pazakontë që i ndihmon ata të “fluturojnë” në mikrogravitet

Astronautët kanë një aftësi të pazakontë që i ndihmon ata të "fluturojnë" në mikrogravitet

Hulumtimi i ri i kryer mbi astronautët ofron një pasqyrë të përshtatshmërisë së jashtëzakonshme të trupit të njeriut në mikrogravitetin e hapësirës.

Në hapësirë, ligjet e lëvizjes marrin një dimension tjetër, duke sfiduar edhe astronautët më të aftë. Megjithatë, hulumtimi i ri zbulon se astronautët kanë një aftësi të çuditshme për të lundruar në habitatet e tyre pa peshë duke vlerësuar lëvizjen hapësinore.

“Bazuar në gjetjet tona, njerëzit janë çuditërisht në gjendje të kompensojnë në mënyrë adekuate mungesën e një mjedisi normal të ngjashëm me Tokën me ndihmën e vizionit”, thotë Laurence Harris, një fiziolog ndijor në Universitetin e York-ut dhe autor i vjetër i studimit.

Zakonisht trupat tanë mbështeten në një ndërveprim delikat midis sistemit vestibular dhe shenjave vizuale për të njohur lëvizjen dhe pozicionin. Në hapësirë, megjithatë, mungesa e gravitetit e prish atë ekuilibër, duke i lënë astronautët të varur nga informacioni vizual.

Mikrograviteti ndryshon perceptimin e lëvizjes së astronautëve, duke i bërë ata të ndihen sikur po lëvizin më shpejt sesa e dikton realiteti. Megjithatë, astronautët ruajnë një ndjenjë të saktë të distancës së përshkuar në simulimet vizuale.

Hulumtimi, i kryer në një duzinë astronautë para, gjatë dhe pas misioneve njëvjeçare në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​hedh dritë mbi aftësinë e tyre për të lundruar në hapësirë. Çuditërisht, astronautët treguan një perceptim të qëndrueshëm të distancës së përshkuar, edhe pas periudhave të gjata në orbitë.

“Ishte inkurajuese të zbuloja se astronautët mund të matin me saktësi se sa larg kanë lëvizur nëpër hapësirat virtuale pas vetëm disa ditësh apo muajsh në orbitë”, thotë Harris.

Ky pasqyrë ka implikime të rëndësishme për misionet hapësinore, veçanërisht në emergjencat ku lëvizja e saktë është parësore. Megjithatë, hulumtimi i ri përfshiu një grup të vogël individësh shumë të trajnuar. Nevojiten kërkime të mëtejshme për të zbuluar funksionimin kompleks të sistemit vestibular në hapësirë ​​dhe implikimet e tij më të gjera.

LEXO EDHE:

Back to top button