BE heq sanksionet ndaj nënës së liderit të grupit Wagner

BE heq sanksionet ndaj nënës së liderit të grupit Wagner

Një gjykatë e BE-së ka hequr sanksionet kundër nënës së liderit mercenar rus Yevgeny Prigozhin, duke argumentuar se lidhja familjare nuk ishte e mjaftueshme për ta shënjestruar atë.

Violetta Prigozhina kishte apeluar në Gjykatën e Përgjithshme të Luksemburgut pasi u shtua në listën e sanksioneve të BE-së në shkurt 2022, në prag të pushtimit rus të Ukrainës.

Ajo fitoi apelin e saj të mërkurën pasi gjyqtarët arritën në përfundimin se këshilli i ministrave të BE-së, organi vendimmarrës, nuk kishte treguar se ajo zotëronte ndonjë kompani me lidhje me djalin e saj.

Yevgeny Prigozhin, themeluesi i grupit mercenar Wagner të Rusisë dhe një nga bashkëpunëtorët më të ngushtë të Vladimir Putinit, u shtua në listën e sanksioneve të BE-së në vitin 2020 për rolin e tij në financimin e luftëtarëve rusë në Libi, të cilët kryen shkelje të të drejtave të njeriut.

Këshilli i BE-së shtoi nënën e tij, Violetta, në listën e sanksioneve, duke e emëruar atë si pronare të Concord Management and Consulting Group, pjesë e Concord Group, e themeluar dhe në pronësi të djalit të saj deri në vitin 2019.

Thuhej se ajo zotëronte kompani të tjera që kishin lidhje me djalin e saj, i cili kishte përfituar nga kontratat e ministrisë ruse të mbrojtjes pas pushtimit rus të Krimesë dhe pushtimit të Ukrainës lindore nga separatistët e mbështetur nga Rusia.

Duke dhënë vendimin e saj të mërkurën, gjykata tha se Prigozhina nuk kishte qenë pronare e Concord Management and Consulting që nga viti 2017 dhe autoritetet e BE-së nuk kishin arritur të demonstronin se ajo zotëronte biznese të tjera.

Vetëm lidhja familjare, vazhdoi aktgjykimi “nuk mjafton për të justifikuar përfshirjen e saj në listat e kontestuara”.
Që nga aneksimi i Krimesë nga Rusia në vitin 2014, BE-ja ka sanksionuar 1,473 individë dhe 205 organizata, duke përfshirë presidentin rus, rrethin e tij të ngushtë dhe udhëheqësit e lartë ushtarakë.

Të qenit në listën e sanksioneve do të thotë që një individ nuk mund të udhëtojë në BE dhe të gjitha pasuritë e tij janë ngrirë.

LEXO EDHE:

Back to top button