BE përgatitet edhe për një goditje të madhe ndaj Rusisë, përdorimin e aseteve të ngrira miliardëshe për rindërtimin e Ukrainës

BE përgatitet edhe për një goditje të madhe ndaj Rusisë, përdorimin e aseteve të ngrira miliardëshe për rindërtimin e Ukrainës

Bashkimi Evropian aktualisht po studion se si të bllokojë përgjithmonë aksesin e Rusisë në asetet e ngrira të bankës qendrore dhe t’i përdorë ato për të rindërtuar Ukrainën, raportoi e përditshmja kroate “Jutarnji list”, përcjell gazeta online Reporteri.net.

Duke cituar burime të njohura me këtë çështje, Bloomberg raporton se ekspertët u ngarkuan kohët e fundit të shqyrtonin opsionet e mundshme dhe se diskutimet janë në një fazë të hershme.

Christian Wigand, një zëdhënës i Komisionit Evropian, konfirmoi se “ne po hetojmë se si ta bëjmë Rusinë të paguajë për shkatërrimin që ka shkaktuar”.

Udhëheqësit e BE-së, shpjegoi ai, i kërkuan Komisionit Evropian “të paraqesë opsionet për përdorimin e aseteve të ngrira për rindërtimin e Ukrainës, në përputhje me të drejtën e BE-së dhe ndërkombëtare”.

Marrja e kontrollit të aktiveve të bankës qendrore ruse konsiderohet një ndërmarrje jashtëzakonisht komplekse që mund të jetë shumë e rëndë në aspektin ligjor, një “fushë e minuar ligjore”.

Bëhet fjalë për rreth 300 miliardë dollarë rezerva të bankës qendrore të Rusisë, të cilat u ngrinë nga BE, SHBA dhe aleatët e tjerë pas pushtimit rus të Ukrainës.

Nëse vendoset sekuestrimi, veprimi i BE-së do të synonte asetet e vendosura në Evropë.

Megjithatë, nuk dihet se cilat janë mjetet.

Edhe administrata amerikane është e vetëdijshme për synimin e BE-së, por mbetet e paqartë nëse edhe ajo do të ndërmarrë hapa të tillë.

Siç kujton Bloomberg, në maj zyrtarët e Departamentit të Thesarit shprehën shqetësimin për krijimin e një precedenti që do të dekurajonte bankat e tjera qendrore të huaja që të ruajnë aktivet e tyre në SHBA, transmeton Reporteri.net.

Sekretarja e Thesarit Janet Yellen tha në maj se ajo besonte se një lëvizje e tillë në SHBA “nuk ishte diçka që është ligjërisht e lejueshme”, por duke pasur parasysh shkatërrimin masiv në Ukrainë dhe kostot e mëdha të rindërtimit me të cilat do të përballet, “ne do të shqyrtojmë ndihmën e Rusisë për të paguar. për të paktën një pjesë të çmimit që do të përfshihet”.

LEXO EDHE:

Back to top button