BE rriti financat e fondit të paqes me 2 miliardë euro për vitin 2023

BE rriti financat e fondit të paqes me 2 miliardë euro për vitin 2023

Këshilli i BE-së arriti sot një marrëveshje politike për të garantuar qëndrueshmërinë financiare të Fondit Evropian të Paqes duke rritur kufirin e sipërm të fondit me dy miliardë euro në vitin 2023, me mundësinë e rritjeve të mëtejshme në një fazë të mëvonshme.

Rritja totale e tavanit financiar të këtij fondi deri në vitin 2027 do të ishte deri në 5.5 miliardë euro. Këshilli saktëson se 86 për qind e totalit të kufirit të sipërm financiar të fondit midis 2021 dhe 2027 është shpenzuar tashmë në vitin 2022, prandaj është e nevojshme një rritje e re.

“Vendimi i sotëm do të na lejojë të kemi mjetet për të vazhduar ofrimin e mbështetjes konkrete ushtarake për forcat e armatosura të partnerëve tanë. Në më pak se dy vjet, Fondi Evropian i Paqes ka dëshmuar vlerën e tij. Ka ndryshuar plotësisht mënyrën se si ne mbështesim partnerët tanë të mbrojtjes. Kjo e bën BE-në dhe partnerët e saj më të fortë”, tha Josep Borrell, përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikën e Jashtme dhe Sigurinë.

Marrëveshja do të zyrtarizohet në fillim të vitit 2023. Ky vendim dërgon një sinjal të qartë politik të përkushtimit të BE-së për mbështetjen ushtarake për Ukrainën dhe partnerët e tjerë, njoftoi Këshilli i BE-së.

Këshilli thekson se “Fondi Evropian i Paqes u krijua në mars 2021 për të financuar të gjitha veprimet e politikës së përbashkët të jashtme dhe të sigurisë në lidhje me çështjet ushtarake dhe të mbrojtjes, me qëllim parandalimin e konflikteve, ruajtjen e paqes dhe forcimin e sigurisë dhe stabilitetit ndërkombëtar” dhe mundëson BE-ja “të financojë veprimet e dizajnuara për të forcuar kapacitetet e vendeve joanëtare të BE-së dhe organizatave rajonale dhe ndërkombëtare në lidhje me çështjet ushtarake dhe të mbrojtjes”.

Deri më tani, BE-ja ka mbështetur forcat e armatosura të Ukrainës, si dhe vende të tjera, duke përfshirë Mozambikun, Gjeorgjinë, Moldavinë, Malin, Somalinë, Nigerin, Bosnje dhe Hercegovinën, Libanin dhe Mauritaninë, si dhe disa operacione të mbështetjes së paqes.

LEXO EDHE:

Back to top button