Bimë shtëpie që mund të mbijetojnë pa shumë dritë

Bimë shtëpie që mund të mbijetojnë pa shumë dritë

Të gjitha bimët e shtëpisë kanë nevojë për disa komponentë kyç për të lulëzuar, dhe rrezet e diellit janë ndër më të rëndësishmet. Nëpërmjet ekspozimit ndaj diellit, bimët thithin energji në mënyrë që të rriten, mbijnë dhe lulëzojnë. Megjithatë, çka nëse shtëpia juaj nuk merr shumë rreze dielli?

Mos u shqetësoni, çdo bimë shtëpie ka nevoja të ndryshme, dhe disa mund të rriten dhe madje të lulëzojnë në kushte me dritë të ulët – ose në dhoma me pothuajse asnjë dritë natyrale.
Fernwood mikado

Një version më i vogël i bimës popullore të gjarprit, fieri mikado është pjesë e gjinisë dracaena, e cila njihet për lulëzimin e saj nga neglizhenca, thotë Punit Sabharwal, CEO dhe bashkëthemelues i shërbimit të abonimit të bimëve shtëpiake Horti dhe autor i Happy Plant: A Beginner’s Guide. “.

Megjithëse këto bimë mund të rriten shpejt në kushte më të ndritshme, ato mund të përshtaten lehtësisht me kushtet e dritës së ulët (ashtu si bima e gjarprit). Mbajeni fierin tuaj mikado në anën e thatë, pasi ka topa të mëdhenj rrënjë që kursejnë ujin për kushtet e thatësirës.

Peperomia e gjelbër

Peperomia obtusifolia, ose peperomia jeshile, është një bimë e gjithanshme. Këto bimë gëzojnë dritë të ndritshme, indirekte, por gjithashtu mund të jetojnë në një zonë me dritë të ulët dhe indirekte. Në çdo rast, mbajeni larg rrezet e diellit direkte, pasi do të thajë peperominë. Këto bimë kanë veti gjysmë të shijshme, që do të thotë se mund të ruajnë lagështi në kërcellin ose gjethet e tyre me mish.

Filodendron argjendi

Mos lejoni që gjethja luksoze t’ju mashtrojë. Filodendron argjendi (Philodendron hastatum), i njohur gjithashtu si dredhka e djallit, është mjaft i lehtë për t’u mirëmbajtur. Këto bukuri mund të mbijetojnë në zona me hije pa dritë të drejtpërdrejtë dhe mund të presin për ujë derisa toka e tyre e sipërme të thahet plotësisht.

Fieri i folesë së shpendëve

Fierët, në përgjithësi, mund të tolerojnë situata me dritë të ulët. Bird’s Nest Fern është një zgjedhje e mirë për pikat me hije, siç është çdo fier, si p.sh., Rabbit’s Paw Fern. Fierët kanë një reputacion se janë të vështira për t’u rritur, por për sa kohë që i mbani të lagësht ato bëjnë bimë të shkëlqyera të shtëpisë.

Neoni dredhkë
Ndryshe nga llojet e tjera të dredhkës, neoni (Epipremnum aureum Neon) nuk toleron rrezet e diellit direkte. Ata i shtojnë ngjyrë çdo dhome dhe gjethet e tyre jeshile neoni shpesh tregojnë njolla të larmishme jeshile të errët. Plus, ata nuk do të rriten shumë ose shumë shpejt. Lëreni tokën të thahet plotësisht midis ujitjeve, pasi dredhka neoni është veçanërisht e prirur ndaj kalbjes së rrënjëve (veçanërisht nëse nuk merr shumë rreze dielli).

LEXO EDHE:

Back to top button