Bitcoin ka thyer kufirin e 71,000 dollarëve

Kriptomonedha Bitcoin arriti një rekord të ri sot. Vlera e Bitcoin u rrit në mbi 71,000 dollarë, raporton Reuters.

Kriptomonedha Bitcoin arriti një rekord të ri sot. Vlera e bitcoin u rrit në mbi 71,000 dollarë, raporton Reuters .

Rritja vjen pasi kriptomonedhës iu dha miratimi për përfshirje në produktet e investimeve në SHBA muajin e kaluar. Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim miratoi pa dëshirë tregtimin e fondeve të para të tregtuara me bitcoin (ETF) në fillim të janarit.

ETF-të ndjekin çmimin e aseteve si ari, obligacionet ose kriptovalutat, që do të thotë se njerëzit mund të investojnë pa pasur nevojë të blejnë vetë asetet. Rregullatori amerikan mbeti skeptik ndaj kriptomonedhave, duke thënë se “nuk e miraton ose mbështet bitcoin” në vendimin e tij. Megjithatë, masa ka nxitur një valë investitorësh që derdhin para në ETF-të e nisura nga firma të mëdha investimi si BlackRock dhe Fidelity.

Printscreen / Coinmarketcap

Rritja e fundit e çmimit ka arsye “themelore”, të paktën sipas komunitetit të kriptove. Domethënë, këtë vit i ashtuquajturi përgjysmim, që shkurtimisht do të thotë se duhet të reduktohet “shpërblimi” në bitcoin që marrin minatorët.

Për ata që nuk e njohin mirë Bitcoin, kjo ndoshta tingëllon si një fjali e pakuptimtë, por në botën e kriptove, përgjysmimet janë ngjarje shumë të rëndësishme. Arsyeja është mënyra se si funksionon bitcoin.

Si është minuar Bitcoin?

Të gjitha transaksionet në bitcoin regjistrohen duke përdorur teknologjinë blockchain, dmth. blloqe. Blockchains regjistrojnë të gjitha transaksionet që nga krijimi i Bitcoin deri në ditët e sotme dhe teorikisht asgjë nuk mund të ndryshohet. Pasi të bëhet një transaksion i caktuar, ai mbetet i regjistruar përgjithmonë.

Mining është procesi i verifikimit të transaksioneve të Bitcoin, duke verifikuar që transaksionet e reja janë në përputhje me ato të vjetra. Kjo siguron që askush nuk mund të “falsifikojë” çdo transaksion dhe kështu të fitojë akses në fonde të caktuara.

Si shpërblim për verifikimin, minatorët marrin bitcoin të ri, i cili duhet të mbulojë kostot e tyre të minierave. Kur Bitcoin erdhi në jetë për herë të parë, miniera mund të bëhej në kompjuterë të zakonshëm ose në disa kompjuterë të lidhur, kështu që kërkonte dhoma të mëdha të mbushura me karta grafike kompjuterike (GPU), dhe sot përdoren qarqe të integruara specifike për aplikacione (ASIC).

Kartat grafike nuk janë mjaft efikase për një kohë të gjatë. Për vitet e para, Bitcoin mund të nxirrej nga një dhomë e vogël me pajisje që mund të bliheshin në çdo dyqan kompjuteri. Kjo nuk është më e mundur sepse operacionet llogaritëse që duhet të kryhen janë shumë komplekse për kompjuterët e zakonshëm për t’i kryer në një kohë të arsyeshme.

Përgjysmimi çon në një rritje të çmimit të Bitcoin

Reduktimi i shpërblimit që marrin minatorët për verifikimin e transaksioneve të Bitcoin në blockchain në gjysmën e asaj që ishte më parë, duhet të zvogëlojë përfitimin dhe të ngadalësojë krijimin e Bitcoin-ve të rinj. Kjo redukton ofertën e bitcoin dhe çdo reduktim i ofertës, së bashku me kërkesën konstante, çon në një rritje të çmimit. Ose kështu beson komuniteti i kriptove.

Ky krijim artificial i mungesës shihet si pozitiv për çmimin e Bitcoin. Vetë shpallja e përgjysmimit krijon pritshmëri për rritje të çmimit, pra një rritje reale të çmimit. Diçka e ngjashme ndodh në bursat klasike, kur pritshmëria se çmimi i një aksioni ose disa aksioneve do të rritet në të ardhmen çon në një kërkesë më të madhe për to dhe një rritje të çmimit.

Objektivi dhjetëvjeçar u arrit

Një arsye tjetër është se në janar të ashtuquajturat Exchange Traded Funds (ETF) në SHBA pas një beteje të gjatë të kompanive të kriptove për miratim të lëshuar nga Komisioni i Letrave me Vlerë në SHBA.

ETF-të janë fonde të destinuara për investitorët e vegjël, dhe puna e tyre është të mbledhin investime të vogla nga një numër i madh investitorësh, me të cilët ata marrin pjesë në fond, dhe fondi investon më tej fondet totale të mbledhura, p.sh. në aksione ose, në këtë rast, në bitcoin. Çmimi ishte rikuperuar për muaj më parë, por miratimi ishte një fitim i madh dhe rezultat i një lufte dhjetëvjeçare.

ETF-të e Bitcoin janë të listuara në bursa të ndryshme, duke përfshirë Bursën e Opsioneve të Bordit të Çikagos (CBOE), Bursën e Nju Jorkut (NYSE) dhe Nasdaq. Kjo e legjitimoi Bitcoinin si një aktiv dhe tërhoqi kapital të ri në tregun e kriptove, kapital i njerëzve që nuk donin të ekspozoheshin drejtpërdrejt ndaj luhatjeve të mëdha në tregun e kriptomonedhave.

Një numër i institucioneve të mëdha financiare kanë lançuar ETF-të e tyre, duke përfshirë BlackRock, Fidelity, Ark Invest, WisdomTree dhe Grayscale. Sigurisht, ekspozimi i tyre nuk është i madh sepse, për shembull, BlackRock ka më shumë se 500 fonde të ndryshme, por për Bitcoin është një punë e madhe.

Bitcoin po ndryshon vazhdimisht, por në thelb është një investim shumë i rrezikshëm

Bitcoin definitivisht nuk është bërë ajo që pretendohej të ishte disa vite më parë, një monedhë alternative që do t’i lejonte njerëzit të çliroheshin nga bankat qendrore, bankat tregtare dhe institucionet e tjera financiare.

Përdoret më shumë si investim dhe me rrezik të lartë. Pranohet më mirë në vendet me sisteme financiare tradicionale të paqëndrueshme, si India, Nigeria, Vietnami, Indonezia dhe Brazili, sesa në vendet me sisteme financiare të qëndrueshme, si anëtarët e BE-së, Japonia, Koreja e Jugut, Mbretëria e Bashkuar dhe Kanadaja. Përjashtim nga rregulli janë Shtetet e Bashkuara.

Historia e Bitcoin është plot me mashtrime të ndryshme, kriptobanka që premtuan kthime joreale të investimeve dhe kritikuan bankat tradicionale, dhe përfunduan duke përvetësuar fondet e klientëve të tyre dhe duke u përfshirë në mashtrime të tjera.

Mashtrimi më i famshëm përfshin Sam Bankman-Fried, themeluesin e shkëmbimit të kriptomonedhave FTX dhe dikur një nga anëtarët më të njohur të komunitetit global të kriptove, i cili u dënua së fundmi për shtatë akuza për mashtrim, komplot dhe pastrim parash.

Ndoshta këto beteja gjatë krijimit të Bitcoin ishin thjesht gjetja e mënyrës së duhur për të përdorur një teknologji me potencial të madh. Bitcoin sigurisht nuk është ajo që pritej të ishte tre, pesë ose më shumë vite më parë.

LEXO EDHE:

Back to top button