Bjellorusia legalizoi piraterinë dhe gjeti një mënyrë për të përfituar prej saj

Qytetarët e Bjellorusisë mund të shkarkojnë ligjërisht përmbajtje pirate nga “vendet armike”, por ata do të duhet të paguajnë shtetin.

Asambleja Kombëtare e Republikës së Bjellorusisë miratoi një ligj të përkohshëm që lejon shkarkimin e paligjshëm të përmbajtjes me origjinë nga “vendet armiqësore”, të cilat përfshijnë Shtetet e Bashkuara, Britaninë e Madhe dhe vendet anëtare të BE-së. Ligji u nënshkrua nga presidenti i Bjellorusisë, Alexander Lukashenko, dhe hyn në fuqi këtë javë.

Ligji është një përgjigje ndaj sanksioneve të vendosura nga vendet perëndimore ndaj Bjellorusisë për rolin e saj në pushtimin rus të Ukrainës dhe ligjvënësit bjellorusë e kanë deklaruar piraterinë të pranueshme si një mjet për të mbështetur ekonominë e saj, pasi vendi është shumë i varur nga përmbajtja e huaj argëtuese dhe infrastruktura softuerike. .

Siç thekson TorrentFreak, megjithëse ligji i lejon përdoruesit të shkarkojnë softuer, filma, shfaqje dhe muzikë nga “vendet armiqësore”, pronarët e të drejtave të autorit mund të paguhen përsëri për produktin e tyre. Konkretisht, ligji parashikon që konsumatorët duhet të raportojnë dhe të paguajnë për materiale pirate. Zyra Shtetërore e Patentave do të mbledhë dhe do t’i mbajë këto fonde për një periudhë tre vjeçare, gjatë së cilës mbajtësit e të drejtave mund të kërkojnë paratë e tyre. Megjithatë, ky proces nuk do të jetë pa probleme.

Së pari, mbajtësit e të drejtave nuk do të mund të përcaktojnë çmimin e produkteve të tyre, por shteti do ta bëjë këtë, por ligji nuk është i qartë se si do të bëhet llogaritja.

Së dyti, nëse pronari i pronës intelektuale nuk kërkon paratë e tij brenda tre viteve, shteti do t’i mbajë ato para. Megjithatë, edhe nëse mbajtësit e të drejtave kërkojnë paratë e tyre, nuk është e qartë se si do të paguhen, pasi Banka Kombëtare e Republikës së Bjellorusisë është e penguar të bëjë biznes me vendet perëndimore për shkak të sanksioneve.

Së treti, nëse mbajtësit e të drejtave arrijnë të marrin paratë e tyre, Bjellorusia do t’u paguajë atyre 80% të fondeve të paguara dhe do ta mbajë pjesën tjetër si kompensim duke mbuluar “kostot e mirëmbajtjes dhe kontabilitetit”.

Pra, megjithëse pirateria në Bjellorusi është disi e legalizuar, ata që shkarkojnë përmbajtje pirate do të duhet të paguajnë shtetin dhe jo mbajtësit e të drejtave, kështu që duket se askush përveç buxhetit bjellorus nuk do të përfitojë nga ligji i ri, i cili do të jetë në fuqi. deri më 31 dhjetor 2024.

Ky lajm vjen vetëm 10 ditë pasi ne ishim në gjendje të shihnim kinematë në të gjithë Rusinë që shfaqnin një kopje pirate të Avatar 2.

LEXO EDHE:

Back to top button