Bota po shkon drejt një shkatërrimi të paprecedentë, paralajmëron një raport i ri klimatik

Shanset e botës për të shmangur shkatërrimet më të këqija të shkrirjes së klimës po zvogëlohen me shpejtësi ndërsa ne hyjmë në “territorin e paeksploruar të shkatërrimit” përmes dështimit tonë për të ulur emetimet e gazeve serrë dhe për të ndërmarrë veprimet e nevojshme për të shmangur katastrofën, thonë shkencëtarët kryesorë.

Pavarësisht paralajmërimeve të shtuara në vitet e fundit, qeveritë dhe bizneset nuk po ndryshojnë mjaftueshëm shpejt, sipas një raporti të United in Science të publikuar këtë javë. Pasojat tashmë po shihen në motin gjithnjë e më ekstrem në mbarë botën dhe ne jemi në rrezik të shkaktojmë “pika kthese” në sistemin klimatik që do të nënkuptojnë zhvendosje më të shpejta dhe në disa raste të pakthyeshme.

Raporti i fundit i Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO) përfshin gjetjet më të përditësuara mbi zhvillimet në shkencën e klimës, duke përfshirë ndryshimet klimatike, ndikimet dhe përgjigjet e mundshme. Raporti është i ndarë në disa kapituj dhe përmbajtja e secilit kapitull është përpiluar nga një nga organizatat e përfshira në përgatitjen e tij – WCO, Projekti Global i Karbonit, Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP), Metophis, IPCC, etj.

Përmbytjet e fundit në Pakistan, për të cilat ministri i klimës së vendit pretendoi se mbuluan një të tretën e vendit në ujë, janë shembulli më i fundit i motit ekstrem që shkatërron pjesë të botës. Një valë e të nxehtit në të gjithë Evropën, duke përfshirë Britaninë e Madhe këtë verë, një thatësirë ​​e zgjatur në Kinë, një mega thatësirë ​​në SHBA dhe kushtet gati uria në pjesë të Afrikës pasqyrojnë gjithashtu motin ekstrem gjithnjë e më të shpeshtë.

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres tha: “Nuk ka asgjë të natyrshme në shkallën e re të këtyre fatkeqësive. Ato janë çmimi i varësisë së njerëzimit nga lëndët djegëse fosile. Raporti i këtij viti United in Science tregon se klima ndikon në një territor të paeksploruar të shkatërrimit.”

Ka rreth 50% mundësi që të paktën një nga 5 vitet e ardhshme të jetë më shumë se 1.5°C më i ngrohtë se mesatarja 1850-1900. Qeveritë ranë dakord të fokusoheshin në mbajtjen e temperaturave brenda kufirit 1.5C në samitin historik të klimës Cop26 të OKB-së në Glasgow nëntorin e kaluar, por premtimet dhe veprimet e tyre për të ulur emetimet nuk kanë qenë të mjaftueshme për të përmbushur objektivat, thotë raporti .

Cop26, pushtimi i Ukrainës dhe rritja e çmimeve të gazit natyror kanë bërë që disa qeveri të kthehen në lëndët djegëse fosile, duke përfshirë qymyrin. Guterres paralajmëroi për rrezikun: “Çdo vit ne po dyfishojmë këtë varësi nga karburantet fosile, megjithëse simptomat po përkeqësohen me shpejtësi”.

Bota gjithashtu nuk ka arritur të përshtatet me pasojat e krizës klimatike, thuhet në raport. Guterres dënoi vendet e pasura që premtuan ndihmë për botën në zhvillim, por nuk ia arritën. “Është një skandal që vendet e zhvilluara nuk kanë arritur ta marrin seriozisht përshtatjen dhe kanë braktisur angazhimet e tyre për të ndihmuar botën në zhvillim,” tha ai.

Vendet e pasura duhet të ofrojnë 40 miliardë dollarë në vit menjëherë për të ndihmuar vendet të përshtaten, tha ai, dhe ta rrisin atë në 300 miliardë dollarë në vit deri në vitin 2030.

Çështja e përshtatjes ndaj ndikimeve të motit ekstrem dhe “humbjeve dhe dëmeve” të përjetuara nga vendet vulnerabël ka të ngjarë të jetë një nga çështjet kryesore në bisedimet e ardhshme të OKB-së për klimën Cop27 në nëntor në Egjipt. Udhëheqësit janë të shqetësuar për perspektivat e asaj konference, pasi trazirat gjeopolitike kërcënojnë konsensusin e brishtë të arritur në Glasgow.

Tasnem Essop, drejtor ekzekutiv i Rrjetit të Veprimit Klimatik, tha se qeveritë duhet të përgatiten për Cop27 me plane veprimi që pasqyrojnë urgjencën e krizës.

“Pamja e frikshme e paraqitur nga raporti United in Science është tashmë një realitet i gjallë për miliona njerëz që përballen me katastrofa të përsëritura klimatike. Shkenca është e qartë, por varësia ndaj lëndëve djegëse fosile nga korporatat e pangopura dhe vendet e pasura rezulton në humbje dhe dëmtime për komunitetet që kanë bërë më së paku për të shkaktuar krizën aktuale klimatike.

Ajo shtoi: “Për ata që tashmë përballen me një emergjencë klimatike, veçanërisht në Jugun Global, konferenca Cop27 në Egjipt duhet të bien dakord për financime të reja për t’i ndihmuar ata të rindërtojnë jetën e tyre.”

LEXO EDHE:

Back to top button