BPM: Institucioni i parë në botë për përfaqësim të grave në pozita drejtuese

BPM: Institucioni i parë në botë për përfaqësim të grave në pozita drejtuese

Banka Popullore e Republikës së Maqedonisë së Veriut është e para në botë në mesin e bankave qendrore dhe institucioneve financiare sipas përfaqësimit të grave në pozitat drejtuese.

Kështu, siç njofton Banka Kombëtare, theksohet në njoftimin e think-tank-it britanik OMFIF – Forumi Zyrtar i Institucioneve Monetare dhe Financiare, kushtuar Indeksit të Barazisë Gjinore në Institucionet Financiare për vitin 2022.

Me këtë indeks, institucionet financiare janë renditur sipas përfaqësimit gjinor për nëntë vite me radhë.

“E udhëhequr nga përkushtimi për avancimin e pozitës së gruas në institucionet financiare, OMFIF mirëpret përfaqësimin e lartë të grave në postet drejtuese në bankën tonë qendrore, duke i paraqitur ato si institucione me arritje të larta. Në njoftimin e tyre për përfaqësimin e grave në strukturat drejtuese të Bankës Popullore, theksohet se pesë nga njëmbëdhjetë pozitat e larta drejtuese në Bankën Popullore i ushtrojnë gratë, duke përfshirë guvernatoren Anita Angelovska-Bejoska dhe zëvendësguvernatoren Emilia Naçevska dhe Ana Mitreska”, thuhet në njoftim.

Këtë vit, përveç pozitës drejtuese të Bankës Kombëtare, në listën e bankave qendrore të OMFIF-it me përfaqësimin më të lartë të grave në pozita drejtuese, janë përfshirë edhe bankat qendrore të Australisë, Tongës, Arubës, Serbisë, Norvegjisë, Maldiveve dhe Tunizisë.

Siç thuhet në njoftim, përveç Bankës Kombëtare, e cila ka një prani jashtëzakonisht të lartë të grave në pozita drejtuese, shtatë bankat e tjera qendrore të listës kanë ose guvernatore gra ose gra në këshill, por jo në të dyja nivelet është rasti me bankën tonë qendrore.

Bankat qendrore të Norvegjisë dhe Arubës, për shembull, nuk kanë zëvendës-guvernatorë, por kanë guvernatore femra, ndërsa bankat qendrore të Australisë dhe Tongës nuk kanë guvernatore femra, por kanë një përfaqësim të lartë të grave në menaxhmentin e lartë.

Nga analiza thonë se ka ende punë për të bërë për të rritur përfaqësimin e grave në pozita udhëheqëse në financa në nivel global, thuhet në një deklaratë të OMFIF.

LEXO EDHE:

Back to top button