Çarja tektonike në Afrikë do të krijojë një oqean të ri në 5 deri në 10 milionë vjet

Çarja tektonike në Afrikë do të krijojë një oqean të ri në 5 deri në 10 milionë vjet

Të dhënat e reja nga imazhet satelitore ofrojnë të dhëna të vlefshme për të studiuar një çarje tektonike në një nga pikat gjeologjikisht më unike të Tokës në Afrikë. Përgjatë shtrirjes së rajonit Afar të Afrikës Lindore, shkencëtarët kanë zbuluar se kontinenti i Afrikës duket se po ndahet.

Ekspertët besojnë se në majë të kryqëzimit të tre pllakave tektonike, çarja do të krijonte përfundimisht një pellg të ri oqeanik miliona vjet nga sot. Tani për tani, prova më e dukshme është një ndarje 50 km e gjatë në shkretëtirën Etiopiane.

Ata besojnë se oqeani i ri i Afrikës do të shfaqet në të paktën pesë deri në dhjetë milionë vjet. Megjithatë, vendndodhja e çuditshme e rajonit Afar në kufijtë e pllakave arabe, nubiane dhe somaleze e bën atë një laborator ideal për të studiuar proceset e ndërlikuara tektonike./scinencetimes/

LEXO EDHE:

Back to top button