Çfarë do të mësojë fëmija nëse e disiplinoni me “kërcënime boshe”?

Çfarë do të mësojë fëmija nëse e disiplinoni me “kërcënime boshe”?

Disiplina shpesh duket si një rreth vicioz për prindërit. Fëmija thyen rregullin, prindi e ndëshkon. Fëmija thyen të njëjtin rregull, prindi e ndëshkon edhe më shumë… Po sikur të mos ketë dënim, por gjithçka të mbetet në “kërcënime boshe”?

Duke kërcënuar fëmijët që sillen keq, prindërit nuk bëjnë asgjë të mirë për ta, por promovojnë dështimin e tyre dhe përforcojnë besimin se fëmija mund të ikë me çdo sjellje.

“Çdo kërcënim i zbrazët i mëson një fëmije se mund të ikë me disa gjëra”, shpjegon Nancy Darling, profesoreshë psikologjie në Kolegjin Oberlin. “Ju po e largoni fokusin nga ndëshkimi dhe po i mësoni ata të jenë të poshtër, të gënjejnë dhe të shmangin ndëshkimin.”

Problemi me kërcënimet boshe, sipas saj, është socializimi jo i plotë. Në rastin më të mirë, një fëmijë i socializuar pranon vlerat e rrënjosura nga prindërit e tij. Më e rëndësishmja, ajo i përvetëson ato vlera. Kërcënimet boshe pengojnë disi procesin e përvetësimit, duke sugjeruar që rregullat e zbatuara në mënyrë jokonsistente mund ose nuk mund të ndiqen, në varësi të kontekstit të situatës, thotë Darling.

“Ka disa arsye pse është kështu. Gjëja më e rëndësishme për një fëmijë në çdo marrëdhënie me njerëzit është parashikueshmëria”, shpjegon psikologia. “Kështu që fëmija e di se cilat janë rregullat dhe e di se çfarë do të ndodhë nëse ato nuk respektohen”.

Një fëmijë zhvillon një ndjenjë të thellë sigurie përmes parashikueshmërisë dhe qëndrueshmërisë për sa kohë që prindi vendos pasoja të arsyeshme për gabimet, me fjalë të tjera, duke ofruar arsye për pasojat përtej thjesht “sepse unë thashë kështu”, shpjegon Darling. Në mënyrë ideale, shkaqet e pasojave duhet të jenë të qarta dhe të lidhura me vlerat që prindi shpreson se fëmija i tyre do t’i përvetësojë, si ndershmëria, mirësia, integriteti dhe siguria.

“Nëse një fëmijë sheh rregullat që zbatohen vazhdimisht, për arsye të shpjeguara, me pasoja të arsyeshme që përfshijnë shpjegimin, kjo ndihmon në arritjen e këtij përvetësimi,” shpjegon Darling.

Nga ana tjetër, kërcënimet boshe ndajnë pasojat nga vlera, sepse ato dërgohen në përpjekje për të frikësuar, jo për të informuar. Kjo e bën fëmijën të fokusohet në vetë dënimin. Vlera që zhvillon fëmija është shmangia e ndëshkimit.

Kur një fëmijë ndryshon sepse ka frikë nga pasojat e paarsyeshme, nuk do të thotë se do të sillet më mirë edhe kur është larg prindërve. Thjesht do të thotë se ai ka frikë nga prindërit e tij. Është një rezultat i tmerrshëm dhe i parashikueshëm që ka të ngjarë të çojë në sjellje më të këqija ndërsa fëmijët rriten, paralajmëron ajo.

LEXO EDHE:

Back to top button