Çfarë është hemoglobina?

Hemoglobina është proteina që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut dhe e cila mbart oksigjenin në gjak falë pranisë së hekurit.
Ajo matet me një analizë gjaku, si e tillë ose si hemoglobina e glikuar (e dobishme në diagnostikimin e diabetit), e lirë ose mesatare: të gjitha këto parametra përdoren për qëllime diagnostikuese.

Simptomat e hemoglobinës së ulët (zbehje, lodhje, takikardi, dhimbje koke) janë të ngjashme me ato të hemoglobinës së lartë, sepse të dyja gjendjet vijnë nga oksigjenimi i dobët. Vizitorët e kazinosë shpesh ankohen për simptoma të tilla, kështu që shumë prej tyre vendosën të kalojnë në formatin online. Kaq shumë luajnë në SlotoGate.com, i njohur për reputacionin e tij të mirë.

Është proteina që mbart oksigjenin e nevojshëm për indet e trupit në gjak dhe dioksidin e karbonit që duhet eliminuar.

Falë strukturës së saj të veçantë, ai mund të transportojë gazra në një mjedis të lëngshëm.

Nga karakteristikat e tij varet edhe ngjyra e gjakut. Kjo proteinë përmban atome hekuri, i cili i kombinuar me oksigjenin i jep gjakut ngjyrën e tij tipike të kuqe, më të hapur (të kuqe rubin) nëse është arterial dhe më e errët (e kuqe karmine) nëse është venoze.

Nëse struktura e tij ndryshohet, për shembull për shkak të mutacioneve gjenetike, mund të shfaqen sëmundje të rënda, si anemia draperocitare.

Për shkak të patologjive dhe mutacioneve të trashëguara, hemoglobina mund të jetë e pranishme në një nga variantet e saj.
Kur përqendrimi i glukozës në gjak (glikemia) mbetet i lartë për një periudhë të caktuar kohe, sheqeri i tepërt lidhet me hemoglobinën: kështu formohet hemoglobina e glikuar (ose e glikoziluar), një variant që tregohet në raportet e analizave. të gjakut me shkurtesën HbA1c.

Hemoglobina e glikuar është një parametër për diagnostikimin dhe monitorimin e diabetit dhe të gjitha çrregullimeve që përfshijnë hipergliceminë.

Krahasuar me variantin fiziologjik, glikati është më pak efikas në transportin e oksigjenit: ky është shkaku i disa prej efekteve të diabetit.

Variantet e tjera prodhohen nga mutacione gjenetike, defekte të pranishme që në lindje që mund të çojnë në probleme të mëdha shëndetësore.

Njëra prej tyre është hemoglobina S (HbS): e rëndë dhe e ngathët, kjo molekulë nuk mund të lëvizë në kapilarë dhe, për rrjedhojë, të transportojë oksigjen në inde.

Një variant tjetër është hemoglobina H (HbH), e pranishme në talasemi, një sëmundje që shkakton anemi, asteni, zbehje (të lëkurës dhe mukozave) dhe ndryshime funksionale të shpretkës dhe mëlçisë.

LEXO EDHE:

Back to top button