Çfarë është kultura dietike dhe pse është toksike?

Kultura e dietës është besimi i përhapur se pamja dhe forma e trupit janë më të rëndësishme se mirëqenia fizike, psikologjike dhe e përgjithshme dhe se kontrollimi i trupit, veçanërisht dietës, është normal.

Ky fenomen normalizon gjithashtu etiketimin e ushqimit si të mirë ose të keq dhe të menduarit për atë si diçka që ose e fitoni ose nuk e meritoni, në varësi të sasisë që keni ngrënë dhe stërvitur. Jo vetëm që ushqimet etiketohen, por njerëzit mund të etiketohen si të mira ose të këqija për konsumimin e të njëjtit ushqim, i cili është shumë “toksik”.

@ash_loves_condiments Replying to @brianaunicorn2 im so healthy🥦 #satire #dietculture #fyp #foryoupage #food #justforfun #fypシ #lunch #healthy #funny #jokes #meme ♬ original sound – hey ash

Kultura e të ushqyerit dhe çrregullimet e të ngrënit

Etiketimi i vetes bazuar në ushqimet që hani mund të çojë në çrregullime të të ngrënit dhe ngrënia e vetëm ushqimeve që konsiderohen të mira është në fakt një lloj çrregullimi i quajtur ortoreksia.

Ortoreksia konsiderohet një formë ekstreme e të ngrënit të pastër, është një fokus obsesiv në atë që një person beson se është dieta “e duhur” e shëndetshme. Ky obsesion ndikon në aspekte të ndryshme të jetës së përditshme, duke përfshirë gjendjet sociale dhe emocionale.

@no.food.rules Diet math be CRAY. #nofoodrules #intuitiveeating #foodfreedom #nondiet #nutritiontips ♬ Funny Song – Funny Song Studio & Sounds Reel

Kultura e dietës kontribuon në shfaqjen e ortoreksisë sepse inkurajon shmangien e ushqimit ose kufizimin e dietës. Vetëm disa shembuj të kësaj janë shmangia e glutenit edhe pse nuk keni intolerancë ose alergji, versione ekstreme të veganizmit, dieta ekstreme me pak yndyrë ose karbohidrate, detoksifikimi, pastrimi dhe shmangia e ushqimeve OMGJ ose jo organike.

Përveç kësaj, ortoreksia mund të çojë në çrregullime të tjera, të tilla si anoreksia dhe çrregullime obsesive-kompulsive, duke përfshirë çrregullimin trupor dismorfik, domethënë krijimin e një imazhi tepër të shtrembëruar të trupit të vet.

Si të përballeni me këtë fenomen

Kultura e dietës është një fenomen i kudondodhur si në jetën tonë të përditshme ashtu edhe në rrjetet sociale, por ka mënyra se si mund t’i rezistoni këtij fenomeni toksik. Në mënyrë ideale, duhet të shmangni rrjetet sociale ose të paktën ato profile dhe përmbajtje që ju bëjnë të ndiheni keq.

Përveç kësaj, është e rëndësishme të edukoni veten për shëndetin dhe ushqimin. Leximi dhe edukimi i vetes për këtë mund t’ju ndihmojë të kuptoni se si përqendrimi vetëm në humbjen e peshës dhe kufizimi i marrjes së ushqimit mund të jetë shumë i dëmshëm për shëndetin tuaj. Gjithashtu, në këtë mënyrë do të kuptoni se shëndeti nuk është vetëm në dietë dhe se trupi i hollë nuk do të thotë automatikisht një trup i shëndetshëm.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button